Jos Verstappen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jos Verstappen
Jos Verstappen A1 test 2005 (cropped).jpg
Personlig information
Fødsels­dato 4. marts 1972Rediger på Wikidata
Fødested MontfortRediger på Wikidata
Statsborger Kongeriget NederlandeneRediger på Wikidata
Børn Max VerstappenRediger på Wikidata
Beskæftigel­se Formel 1-kører, racerkørerRediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Jos Verstappens hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johannes Franciscus "Jos" Verstappen (født 4. marts 1972 i Montfoort) er en hollandsk racerkører, der er bedst kendt for sine otte sæsoner i Formel 1, fra 1994 til 2003. Verstappen har kørt 107 Formel 1-Grand Prix'er, og hans bedste resultater er to tredjepladser i debutsæsonen 1994.

Hans søn, Max Verstappen, kører lige nu i Formel 1 og er den yngste kører i verdensmesterskabet.

Tidlige karriere[redigér | redigér wikikode]

Verstappen begyndte sin racerkarriere i karting, da han var 8 år. I 1984 blev han hollandske juniormester. Han havde succes og vandt to europæiske titler.

I slutningen af 1991 begyndte han at køre bilracerløb. Han kørte i Formel Opel Lotus og vandt europamesterskabet i sin første sæson, hvorpå han fik en kontrakt til at køre i Formel 3 med Van Amersfoort Racing. Han havde også vundet Marlboro Masters og det Tyske Formel 3-mesterskab i 1993.

Formel 1-karriere[redigér | redigér wikikode]

Før Formel 1[redigér | redigér wikikode]

Verstappens første Formel 1-test var den 28. september 1993, da han testede for Footwork Arrows sammen med brasilianerne Gil de Ferran og Christian Fittipaldi. Verstappen satte en tid på 1:14.45 og havde kørt over 65 omgange. Det var en meget imponerende resultat for en første test. Efter sin første test blev han kontaktet alle teams undtagen Ferrari og Williams.

1994: Benetton[redigér | redigér wikikode]

Jos Verstappen hos Benetton Formula i 1994.

Han kom ind hos Benetton som holdets testkører. Men da finnen J.J. Lehto blev skadet i en ulykke i testen før sæsonen, kom Verstappen til at vikariere i de to første løb i sæsonen.

1995-2003[redigér | redigér wikikode]

Han kørte i perioden for holdene; Simtek, Footwork Arrows, Tyrell og i 1998 tog han over for danske Jan Magnussen hos det skotske hold Stewart, dernæst test og resverve hos HONDA og så tilbage til Arrows. Hans sidste sæson i Formel 1 var Minardi, som nu hedder Scuderia Toro Rosso, hvor hans søn Max fik debut

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]