Julia Nyberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Julia Nyberg

Personlig information
Pseudonym Euphrosyne Rediger på Wikidata
Født 17. november 1785 Rediger på Wikidata
Skultuna församling, Sverige Rediger på Wikidata
Død 18. april 1854 (68 år) Rediger på Wikidata
Skultuna församling, Sverige Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Skribent, forfatter, digter Rediger på Wikidata
Fagområde Poesi Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Julia Kristina Nyberg (17851854) var en svensk digterinde, som valgte pseudonymet Euphrosyne at skrive under. Hun er nok mest kendt for sange "Vårvindar Friska", som hun skrev en tekst til. Melodien er fra en traditionel svensk folkevise fra Norrland.

Efter et kortvarigt Ægteskab med Høker Asping i Sthlm flyttede hun tilbage til sin Hjemstavn, hvor hun 1822 ægtede A. V. Nyberg. Hun debuterede i »Poetisk Kalender för 1818« og Atterbom interesserede sig for hende, gav hende Raad i Valg af Læsning og anmeldte hendes »Dikter« (1822) meget rosende. Atterbom o. a. Venner raadede hende til at forsøge sig i større Emner, men Forsøgene med »Christophorus« og »Vublina« faldt ikke heldigt ud; hun havde sin Styrke i at udarbejde fine, natursymbolske Digte. Sine »Dikter« (et nyt Hefte udkom 1828) udgav hun igen 1831—32, derpaa udsendte hun Kalenderen »Sylphiden« (1839) sammen med Dahlgren, og 1842 udkom endelig et Bind »Nya dikter«. Men Stemningen var i de Aar ikke for Euphrosynes fosforistiske Digtninge, hun lønnedes kun med Bifald fra gl. Venner, skønt denne Samling indeholder det bedste af, hvad hun har skrevet. I de 12 Aar hun endnu levede udgav hun intet. N. er en betydelig Repræsentant for »Nya skolan«; hendes Digtning er vel undertiden præget af denne Skoles Fosforisme, men den ejer tillige meget af den Fantasi og Finhed, som er denne Retnings Styrke, og enkelte af hendes Smaadigte: »Jungfrun i det gröna«, »Liljan och spindelnätet«, »Trasten«, »Tiggargossen« o. fl. har sit Særpræg i Datidens sv. Digtning.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.