Jungfraujoch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Jungfraujoch
Männlichen01.jpg
Udsigt over Eiger, Mönch og Jungfrau. Jungfraujoch befinder sig mellem de to sidstnævnte
Højde 3.471 m
Sted Schweiz Schweiz
Kæde Alperne
Jungfraujoch ligger i Schweiz
Jungfraujoch
Jungfraujoch
Top of Europe.jpgJungfraujoch og Sphinxen

Jungfraujoch (3.471 m.) er et bjergpas eller saddel mellem Mönch og Jungfrau i Berner Alperne på grænsen mellem kantonerne Bern og Valais. Strengt taget er Jungfraujoch det laveste punkt på bjergranden mellem Mönch og Jungfrau i 3.471 meters højde. Det er kun lidt højere end bjergstationen for Jungfraubahn, Jungfraujoch Banegård, som med en højde på 3.454 meter er den højest beliggende jernbanestation i Europa. Jungfraujoch kaldes ofte "Toppen af Europa" i turistlitteratur.

Ikke langt øst for Joch'en rejser tinden, som kaldes Sphinxen, sig, og topper med en højde på 3.571 meter. Den begynder fra Jungfraujoch på Valais-siden ved den store Aletsch-gletsjer. Der er en elevator til toppen af Sphinxen, hvor en lille udsigtsplatform og et videnskabeligt observatorium , Sphinx Observatoriet, befinder sig. Jungfraujoch er også hjemsted for en af Global Atmosphere Watchs forskningsstationer. Jungfraujoch kan kun nås gennem en 7,3 km lang tandhjulsbane-tunnel, som drives af Jungfraubahn, den højeste i en serie af samarbejdende jernbaneselskaber, som står for adgangen til Jungfraujoch fra Interlaken.

Tunnelen[redigér | redigér wikikode]

Adolf Guyer-Zeller fik ideen til en tunnel i 1893 og planlagde på det tidspunkt at bygge syv stationer inden i tunnelen, før man nåede, hvad der nu er Sphinxen. Konstruktionen af tunnelen begyndte 27. juli 1896 og tog 16 år.[1] Konstruktionsfasen blev besværliggjort af mange problemer, herunder pengemangel, forfærdeligt vejr og et stigende dødstal som følge af ulykker. Den værste ulykke skete i 1908, da 30 tons dynamit sprang i luften ved et uheld.

Da konstruktionen blev afbrudt, var tunnelen kun nået til Jungfraujoch i stedet for Sphinxen og med kun to mellemliggende stationer. Men selv i sin nuværende tilstand er Jungfraubahn en imponerende præstation indenfor ingeniør- og konstruktionskunst, og den er stadig indehaver af titlen som Europas højest beliggende jernbane. Banen starter ved Kleine Scheidegg umiddelbart udenfor tunnelen.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jungfrau RailwayJungfraubahn.ch

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 46°32′55″N 7°58′59″Ø / 46.54861°N 7.98306°Ø / 46.54861; 7.98306

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: