København (skuespil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se København (flertydig). (Se også artikler, som begynder med København)

København (originaltitel: Copenhagen) er et skuespil af den britiske dramatiker Michael Frayn, baseret på en historisk begivehed i København i 1941 under den tyske okkupation, nemlig mødet mellem to gamle venner og kolleger, nobelpristageren Niels Bohr og den tyske nobelpristager Werner Heisenberg, der begge var fysikere. Mødet fandt sted på Niels Bohrs bopæl, Carlsbergs æresbolig. Skuespillet havde premiere i London i 1998 og blev opført på Betty Nansen Teateret i 1999 og spillede et helt år på Broadway fra 2000.

Skuespillet er fiktion, da ingen ved, hvad der blev diskuteret på mødet, men dialogen er baseret på historiske personer og kendsgerninger. Heisenberg arbejdede sammen med Niels Bohr i København i tre år fra 1924 på udviklingen af komplimentaritetsprincippet og ubestemthedsprincippet. I Tyskland var Heisenberg leder af nazisternes atomprogram, der kunne lede til udviklingen af atombomben. Skuespillet baserer sig på Niels Bohrs og Werner Heisenbergs forskellige synspunkter om ansvar og skyld. Efter mødet sluttede deres tætte venskab. Heisenberg gav efter krigen selv udtryk for, at han havde moralske skrupler, men Bohr var af den modsatte opfattelse.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]