KTAS

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Telefon fra KTAS.

KTAS, opr. Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab, grundlagt 1881 som et privat firma, var et af de tidligst etablerede teleselskaber i verden. I 1880, fire år efter opfindelsen af telefonen, blev en dansk afdeling af det amerikanske The International Bell Telephone Co. oprettet i København. Året efter, den 15. januar 1881, blev afdelingen overtaget af Kjøbenhavns Telefon-Selskab (KTS), forløberen for KTAS, og herfra regnes grundlæggelsen af selskabet.[1] Det skiftede i 1894 navn til Kjøbenhavns Telefon Aktie-Selskab, KTAS.

Oprindeligt dækkede KTAS kun Sjælland, men fra 1946 også Bornholm og fra 1948 tillige Lolland og Falster. Selskabets hovedsæde var siden 1910 Telefonhuset i Nørregade, København, tegnet af Fritz Koch, der også stod bag telefonkiosken. Under Fritz Johannsens mangeårige ledelse blev firmaet kendt viden om som et moderne og effektivt telefonselskab.

I 1992 indgik KTAS sammen med Jydsk Telefon, Fyns Telefon og Tele Sønderjylland i det delvist statsligt ejede Tele Danmark A/S, der senere blev helt privatiseret og skiftede navn til det nuværende TDC som nu på privatkundedelen er blevet sammenlagt med Yousee (2016).

Adm. direktører[redigér | rediger kildetekst]

Telefoncentral fra Hellerup på Post & Tele Museum.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Erik Thorud, 1995, s. 10.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Erik Thorud et. al. (red.), Fra KTAS til Tele Danmark – Kjøbenhavns Telefon Aktie Selskab, Tele Danmark, 1995. ISBN 87-983194-2-6.