KTAS

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Telefon fra KTAS.

KTAS, opr. Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab, grundlagt 1881 som et privat firma, var et af de tidligst etablerede teleselskaber i verden. I 1880, fire år efter opfindelsen af telefonen, blev en dansk afdeling af det amerikanske The International Bell Telephone Co. oprettet i København. Året efter, den 15. januar 1881, blev afdelingen overtaget af Kjøbenhavns Telefon-Selskab (KTS), forløberen for KTAS, og herfra regnes grundlæggelsen af selskabet.[1] Det skiftede i 1894 navn til Kjøbenhavns Telefon Aktie-Selskab, KTAS.

Oprindeligt dækkede KTAS kun Sjælland, men fra 1946 også Bornholm og fra 1948 tillige Lolland og Falster. Selskabets hovedsæde var siden 1910 Telefonhuset i Nørregade, København, tegnet af Fritz Koch, der også stod bag telefonkiosken. Under Fritz Johannsens mangeårige ledelse blev firmaet kendt viden om som et moderne og effektivt telefonselskab.

I 1992 indgik KTAS sammen med Jydsk Telefon, Fyns Telefon og Tele Sønderjylland i det delvist statsligt ejede Tele Danmark A/S, der senere blev helt privatiseret og skiftede navn til det nuværende TDC som nu på privatkundedelen er blevet sammenlagt med Yousee (2016).

Adm. direktører[redigér | rediger kildetekst]

Telefoncentral fra Hellerup på Post & Tele Museum.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Erik Thorud, 1995, s. 10.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Erik Thorud et. al. (red.), Fra KTAS til Tele Danmark – Kjøbenhavns Telefon Aktie Selskab, Tele Danmark, 1995. ISBN 87-983194-2-6.