Spring til indhold

Kasjubiske sødistrikt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kasjubiske sødistrikt
Pojezierze Kaszubskie
Udsigt over højlandet ved Ostzyckie søen
Kort der viser placeringen af Kasjubiske sødistrikt Pojezierze Kaszubskie
Kasjubiske sødistrikts beliggenhed i Polen
StedVoivodskabet Pommern
Polen Polen

Det Kasjubiske sødistrikt (polsk: Pojezierze Kaszubskie) er en mesoregion og et sølandskab i Voivodskabet Pommern i Polen. Regionen har et areal på 3000 km² og ligger op til 329 meter over havets overflade.[1] Det højeste bjerg er Wieżyca i det kasjubiske Schweiz, den højeste del af det kasjubiske sødistrikt.

Søområdet ligger i den nordlige del af Polen, lige syd for Koszlin-kystområdet - adskilt af Reda-Leba-glacialdalen og Damnica-plateauet, i nordøst Pobrzeże Gdańskie med den kasjubiske kyst, i øst Vistula-Nogat deltaet, i sydøst Starogardzkie sødistrikt og i sydvest Tucholaskoven (Tuchel hede) og mod vest Polanów-højlandet.

Det kasjubiske sødistrikt består af et stort antal søer i et morænelandskab, karakteriseret af gletsjerkløfter mellem bakkerne. Disse blev skabt af smeltevandets slibende virkning, da gletsjerne smeltede, og som senere optog søerne.

Wdzydze-søen
Kashubisk Schweiz set fra tårnet på Wieżyca
Luftfoto af Kartuzy

Det kasjubiske sødistrikt afvandes til Wisła eller direkte i Østersøen. Regionens floder omfatter Radunia, Reda, Łeba, Motława, Wierzyca, Słupia, Łupawa.

Det kashubiske sødistrikt ligger højere end Pojezierze Starogardzkie mod syd. De højeste moræner ligger op til 329 moh.

Der er små byer som Kościerzyna, Kartuzy og Żukowo samt de vestlige distrikter i Gdańsk og Gdynia i søområdet, som har mange naturreservater.

  1. ^ Kondracki, Jerzy (2002). Geografia regionalna Polski (polsk) (Wyd. 3, uzupeł. udgave). Warszawa: Wyd. Nauk. PWN. ISBN 8301138971.