Spring til indhold

Kategoridiskussion:Bøger

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Der var et vældigt hul på dansk - så jeg har set på den engelske og den tyske wikipedia for at få inspiration.

Det gav flg. bud på mulige under- og overkategorier:

Underkategorier[rediger kildetekst]

 • bibliografier (boglister?)
 • bogforlag (udgivere, forlag)
 • boghandlere
 • bogillustratorer
 • bogtryk
 • bøger efter forfatter
 • bøger efter priser
 • bøger efter genre (faglitteratur?, skønlitterær?)
 • bøger efter serie
 • bøger efter titel
 • bøger efter type (håndbøger)
 • bøger efter år
 • børnebøger (underforstået: alt andet er for voksne, eller under typer)
 • håndbøger (eller under typer)
 • kontroversielle bøger (eller under typer)

Overbegreber[rediger kildetekst]

 • dk5 00-07: Værker af almindeligt og blandet indhold
 • interwiki : dokumenter, litterære værker, medier, publikationer

Det var mit bud på en opdeling. --hansjorn 18. jul 2005 kl. 18:05 (CEST)

Du har vist glemt at se på Kategori:Litteratur - den har det meste af det, du efterspørger. --Palnatoke 18. jul 2005 kl. 19:54 (CEST)
Næh, den kendte jeg godt - men den gav problemer bl.a. i forbindelse med lænkning til DK5 - fordi litteratur dér har en anden betydning. Det vigtigste for mig lige nu er at lave underinddelinger, der svarer til den engelske og tyske wikipedia - om nødvendigt så at flytte dem ned fra litteratur. --hansjorn 18. jul 2005 kl. 20:24 (CEST)

Jeg havde ikke forventet, at Bogvæsen og boghåndværk skulle være overbegreb til bøger, men palnatoke og jeg er vist gerådet i uoverensstemmelser herom. Til gengæld vil jeg anbefale, at man finder på en erstatning for Litteratur, f.eks. i form af publikationer eller dokumenter (fra den engelske). Aviser f.eks. vil jeg ikke betegne som litteratur, men nok en publikation bare for at tage et eksempel. --hansjorn 18. jul 2005 kl. 22:35 (CEST)

På enwiki er Category:Literature en overkategori til Category:Books, og det fungerer vist fint. --Palnatoke 18. jul 2005 kl. 22:44 (CEST)
Ja, det har jeg jo skrevet lige her oven over, bortset fra at jeg forsøgte et skrive: Litterære værker (taget direkte fra DK5's hovedgruppe 00-07). Ikke noget nyt i det. Men - du strøg lige publikationer og dokumenter og medier og sikkert også noget andet godt - ud fra den betragtning vel, at ét overbegreb burde være nok - lige som du mener, at et ISBN-nummer bedst kan findes under bogmarkedet. Sidenhen har jeg været forbi aviser og ment, at det ikke er noget, jeg forbinder med litteratur, men mere med publikationer eller måske dokumenter eller medier. Igen er vi uenige om mangt og meget. --hansjorn 18. jul 2005 kl. 23:22 (CEST)
Nu kommer du med antagelser. Der kan udmærket være flere overkategorier, men når de overliggende kategorier ikke findes, er det fjollet at linke til dem. Jeg bortkommenterede de andre kategorier, fordi de ikke var der. --Palnatoke 18. jul 2005 kl. 23:26 (CEST)
Jeg er ret specifik med mine eksempler, så det er næppe antagelser men konkrete tiltag. Hvad angår det at komme med forslag til overbegreber, der ikke eksisterer, så er det skam fordi jeg som noget af det første her i Wikipedia lærte, at man som forfatter gerne må antyde, at her er der behov for en lænke - selvom den ikke eksisterer endnu. Det er næsten en fundamental tanke i projektet, så det undrer mig, at du kommer med den vending. Desuden er det god latin hos mig at danne et overbegreb fra underbegrebets side og endelig: Så er publikationer altså ikke noget helt ligegyldigt i denne sammenhæng til bøger. Så ærlig talt palnatoke, du virker som en censor, der skærer mine forslag bort uden at have læst, hvad jeg skriver om det, bl.a. på de medhørende diskussionssider.--hansjorn 18. jul 2005 kl. 23:50 (CEST)
Du antog - fejlagttigt - at jeg havde den opfattelse at der skulle være én overkategori. Dine forslag til overkategorier var sikkert udmærkede, men uden sammenhæng. Derfor bortkommenterede jeg dem. Hvis du havde tænkt dig at gøre noget ved kategorierne, havde du vel gjort det. --Palnatoke 19. jul 2005 kl. 00:01 (CEST)

Bogvæsen og boghåndværk[rediger kildetekst]

Denne kategori er foreslået erstattet af kat:bøger - og alle henv. er flyttet, men diskussionen for siden bør bevares, så den kommer her: Denne kategori er taget fra DK5 00-gruppen, som er den først og måske mest fornemme gruppe i systemet (som er skrevet af biblioteksfolk ;-)

Ikke desto mindre har jeg det synspunkt, at eksperticer skal respekteres, og inden for "bogvæsen" er det nok bibliotekerne, der er centrale. Selvom forfattere, forlag, trykkevirksomheder, boghandler også skal have noget med på vejen.

Man kunne også kalde den for: Bøger - og lave interwiki til en:Books etc.

Må jeg i parentes bemærke, at medens vi på dansk har udtrykket Bogvæsen (ty. Buchwesen), har det ofte generet mig at jeg ikke kender noget engelsk ord med samme betydning. -- Sebastjan 18. juli 2005 kl. 08:55 (CEST)
God iagttagelse - den havde jeg ikke tænkt på før. Måske noget med de sammensatte ord på de germanske sprog - og de små moduler på engelsk/fransk. Til brug for Wikipedia er det nok uhensigtsmæssig at anvende flere sammensatte ord, så jeg vil blive ved det enkle: Bøger - som samler det hele op.--hansjorn 18. jul 2005 kl. 17:28 (CEST)
Bøger er muligvis enkelt, men samtidig er det uklart: Hvor er det i forhold til artikler om enkelte bøger? Hvor er det i forhold til kategorien Litteratur? Hvor er det i forhold til artikler om trykkekunst? Nok kan man komme med en beskrivelse, men kategorinavnet skal også i sig selv give et svar. --Palnatoke 18. jul 2005 kl. 17:39 (CEST)
Jeg har tilladt mig at oprette en ny kategori:Bøger - og dér er der eksempler på underkategorier uden at jeg dog er gået i detaljer. Igen: Bøger er kort og kontant og man kan putte den kategori på mange ting - især i starten. Men .. det vil være godt at få lavet en mindre struktur især over underkategorier. I dit eksempel vil jeg foreslå: Bogtryk (for trykkekunst).--hansjorn 18. jul 2005 kl. 18:22 (CEST)

Efter årstal[rediger kildetekst]

Det finns 149 underkategorier till kategori:Litteratur efter årstal och 16 underkategorier till kategori:Bøger efter årstal. Om det finns någon orsak till att ha två olika kategorier för kategori:Litteratur i 2007 och kategori:Bøger fra 2007, så begriper åtminstone inte jag vilken den är. Därför föreslår jag att Bøger... (som bara finns för 16 årstal) flyttas över till Litteratur... --LA2 18. jan 2009, 17:24 (CET)

Sammanslagningen är nu genomförd. --LA2 18. jan 2009, 18:03 (CET)
En halv time til diskussion var ikke meget. Vi plejer vist at bruge {{SammenskrivesTil}} og så afsætte 14 dage til diskussion. --MGA73 18. jan 2009, 18:43 (CET)
Det är riktigt. Men jag kunde också bara ha ändrat (be bold!), utan att skriva något diskussionsinlägg. Nu fick jag åtminstone en möjlighet att förklara min handling. För en filosofisk utläggning om nyttan av diskussioner och konsensus, rekommenderar jag läsning av mitt paper Great Changes in Wikipedia (PDF). --LA2 19. jan 2009, 07:38 (CET)