Kategoridiskussion:Kommende folketingsmedlemmer

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Flytteforslag[rediger kildetekst]

Jeg synes ikke at det er en god ide at have en kategori, som kun lever et par uger - dvs indtil den 16 september, hvor valget godkendes af det nye folketing. Jeg savnede før valget en kategori for dem som var valg i 2007 - det vil gøre det lettere at udtrække lister - det vil også ved samme lejlighed kunne afløse Kategori:Nuværende folketingsmedlemmer - det har kun reelt betydning for dem som udtræder i midt i valgperioden og dem som bliver indkaldt som stedforstæder. --Steen Th 17. sep 2011, 13:46 (CEST)

Giver Steen ret. Det er sgu lidt åndssvagt og ikke særligt velovervejet at lave en sådan kategori. Den skal alligevel slettes om få dage. Hvad er der i vejen med den der hedder "folketingskandidater"? - siden den ikke er dækkende i de få dage det her drejer sig om. --Pixi Uno 17. sep 2011, 15:01 (CEST)
Må vi lige få en ordentlig tone, tak? --Palnatoke 17. sep 2011, 15:19 (CEST)
@Steenth, jeg oprettede kategorien så der var et sted til folk der blev valgt ind til folketinget, men som ikke var der i forvejen. Grunden til dette er, at jeg mener at de formelt først bliver en del af folketinget ved første folketingssamling (d. 4. oktober) når de har skrevet under på folketingserklæringen og er budt velkommen af folketingens (konstituerede) formand (det også først der deres parlamentariske immunitet), så det var for mig det mest naturlige at organisere dem her frem for Kategori:Nuværende folketingsmedlemmer hvor de ikke hører til endnu, men jeg kan naturligvis huske forkert fra vores orientering inde på Borgen. At omdøbe kategorien til f.eks. Kategori:Folketingsmedlemmer valgt i 2011 vil i øvrigt betyde, at kategorien ikke kan bruges ved f.eks. personer der er udpeget til at indtræde som stedfortrædere (jeg har tidligere påstået at stedfortrædere ikke er medlem af folketinget - det havde jeg ikke helt ret i, idet alle stedfortrædere der der "indtrådt" faktisk også får parlamentarisk immunitet, skal skrive under på folketingserklæringen o.s.v.). --Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 17. sep 2011, 20:46 (CEST)
Jeg havde faktisk den sjove oplevelse at diskutere emnet i bussen på vej til m:Wikimedia Danmark/Generalforsamling/Ordinær generalforsamling den 18. september 2011 og er nu klar over at min erindringer fra Borgen var ukorrekte. Det nye folketing afløser det gamle ved valgstedernes lukning - d.v.s. faktisk fra i torsdags kl. 20:00 på trods af at ikke alle er udpeget på dette tidspunkt og på trods af at de endnu ikke er tiltrådt, så begrebet kommende folketingsmedlemmer er ikke brugbart i denne sammenhæng. Der er i øvrigt også kommet en side på ft.dk der forklarer dette (jeg sværger - den var der ikke i går formiddags!). Jeg beklager at jeg har skabt uklarhed om emnet og får botte til at fikse evt. mangler snarest. MVH Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 18. sep 2011, 14:14 (CEST)
Så er alle de kommende flyttet over i Kategori:Nuværende folketingsmedlemmer (under rette parti), ligesom jeg har overført alle dem der ikke længere er i folketinget til Kategori:Tidligere folketingsmedlemmer (igen under rette parti) jf. denne liste (der var den eneste jeg lige kunde finde, hvor de var sorteret efter efternavn :)). Jeg ved ikke lige om det giver mening med en Kategori:Folketingsmedlemmer valgt i 2011 - der kan være nogle praktiske ting ved det i forhold til indeksering og sortering, men ellers ved jeg ikke hvor relevant det er. Jeg er umiddelbart neutral overfor det. --Henrik (heb, Diskussion   Bidrag   E-mail) 19. sep 2011, 12:54 (CEST)

Den rigtige kategori findes allerede[rediger kildetekst]

Der findes allerede følgende kategorier: Folketingsmedlemmer valgt i 1994, Folketingsmedlemmer valgt i 1998, Folketingsmedlemmer valgt i 2001, Folketingsmedlemmer valgt i 2005, Folketingsmedlemmer valgt i 2007 og Folketingsmedlemmer valgt i 2011.

Så denne kategori skal bare flyttes til Folketingsmedlemmer valgt i 2011. - Amkaa 17. sep 2011, 19:59 (CEST)

Den rigtige artikel findes allerede[rediger kildetekst]

Ordet kategori skal naturligvis rettes til ordet artikel - Amkaa 17. sep 2011, 20:03 (CEST)
Der meget stor forskel imellem en kategori og en artikel. Jeg har set artiklerne. Men det er en kategori som jeg vil kunne bruge til diverse tjekkes. --Steen Th 17. sep 2011, 20:13 (CEST)


Arbejdsgiveren bestemmer perioden[rediger kildetekst]

Det er "arbejdsgiveren", der bestemmer politikernes "ansættelsesperiode".

Dronningen er "arbejdsgiver" for ministrene. Derfor starter en ministers embedsperiode den dag, hvor dronningen underskriver udnævnelsen, og den slutter den dag, hvor dronningen underskriver afskedigelsen.

Vælgerne er "arbejdergiver" for folketingsmedlemmerne. Derfor starter et folketingsmedlems valgperiode på valgdagen, og den slutter, når der finder nyvalg sted (medmindre vedkommende udtræder af tinget "i utide"). Ethvert folketingsmedlem, der har underskrevet grundloven, har tale- og stemmeret i folketinget, også selv om tinget ikke har godkendt valget endnu.

Når et nyvalgt folketing træder sammen, så vælger det nye folketing et en midlertidig formand og et "udvalg til valgs prøvelse". Dette sker, selv om ikke et eneste medlem af folketinget har fået godkendt sit valg endnu.

Folketingsmedlemmer får togkort med mere fra valgdagen. Der udbetales også løn (vederlag) fra valgdagen. Det er rigtigt, at de første par ugers medlemsperiode slettes, hvis valget ikke godkendes.

Eksempel 1: Pia Kjærsgaard regnes for folketingsmedlem for Københavns Storkreds fra valget den 10. januar 1984. Dette selv om der gik over 2 uger, inden Mogens Glistrup blev erklæret for "ikke valgbar". (Glistrup var endda medlem af "Udvalg til valgs prøvelse".) Da Glistup blev erklæret for "ikke valgbar", overtog første suppleant Pia Kjærsgaard mandatet.

Eksempel: Anita Christensens valgperiode regnes fra 15. november 2007. Dette selv om valget fandt sted den 13. november. I de 2 første dage efter valget var det Mogens Camre, der var folketingsmedlem for Sydjyllands Storkreds. (I modsætning til Glistrup, så var Camre valgbar).

Jeg mener ikke, at der noget, der hedder "kommende folketingsmedlem". Før valgdagen er man folketingskandidat. Fra valgdagen er vinderne folketingsmedlemmer, mens taberne er suppleanter, (hvis de var opstillet for et parti, der kom ind i folketinget). - Amkaa 17. sep 2011, 22:03 (CEST)

Der en lille fejl i ovenstående. Et nyvalgt folketingsmedlem (dvs. en førstegangsvalgt) underskriver først grundloven, når tinget har godkendt valget. Jeg er enig i, at folketingsmedlemmernes valgperiode starter kl. 20 på selve valgdagen (dvs. når stemmelokalerne lukkes). Amkaa 18. sep 2011, 22:14 (CEST)