Kategoridiskussion:Sogne i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jeg foreslår at underkategorierne flyttes et niveau ned til Kategori:Danske sogne efter amter (1793-1970) samt Kategori:Danske sogne efter stift. Samtidig burde alle de enkelte sogne fjernes herfra da de også er i underkategorier. Det sidste kunne af en vores robotoperatører nok med fordel tage sig af. Byrial 27. aug 2005 kl. 11:09 (CEST)

Jeg er enig. Det svarer til, hvad vi gør i andre hovedkategorier, hvor der er to alternative organisationsprincipper, som f.eks. forfattere inddelt efter sprog eller nationalitet. --Troels Nybo 27. aug 2005 kl. 11:33 (CEST)
WeggeBot er i færd med at fjerne [[Kategori:Danske sogne]] fra alle sogneartiklerne. Den bliver formentlig færdig i æøbet af idag. -- Bruger:Wegge 4. sep 2005 kl. 14:11 (CEST)

Inddelingen af danske sogne[redigér wikikode]

Jeg er noget forundret over underdelingen af de danske sogne. Ifølge beskrivelsen er inddelingen i underkategorier bygget på amtsinddelingen 1793-1970 jævnfør Trap Danmark V udgave. Men herrederne mangler fuldstændigt! I stedet deles navnesammefald med vedhæftelse af kommunenavnet.

  • Albæk Sogn (Nørhald Kommune)
  • Albæk Sogn (Sæby Kommune)

I registret til Trap (5.udg.) beskrives disse to sogne som:

  • Albæk Sogn - Dronninglund Herred
  • Albæk Sogn - Støvring Herred

Hvilket fuld udskrevet er:

  • Albæk Sogn - Dronninglund Herred - Hjørring Amt
  • Albæk Sogn - Støvring Herred - Randers Amt

Se fx. http://www.dis-danmark.dk/amt-herred-sogn

Iøvrigt findes Albæk sogn ikke i Sæby Kommune, men i Albæk Kommune ifølge Trap. --Erik Bachmann 12. okt 2005 kl. 11:42 (CEST)

Den naturlige inddeling af sognene er vel efter nutidens enheder, altså kommuner og amter - og om godt et år efter kommuner og regioner. --Palnatoke 12. okt 2005 kl. 11:46 (CEST)
Med de hurtige strukturændringer synes jeg det er meget godt at holde fast i den gamle Trap-opdeling, og jeg er enig med Erik i at herrederne mangler i kategorien. - men vi kan sætte Herredsskabelonerne ind efterhånden som de bliver lavet ; Se: Kategori:Sogne i Thisted Amt, så har man begge veje i kategorien. vh. -- Nico 12. okt 2005 kl. 12:01 (CEST)
Min undren skyldes at der står man bruger Traps inddeling, men i realiten anvender en helt anden struktur. Det er da i orden at anvende den nuværende kommune/amt inddeling, men så er der en hel del amter, som skal sløjfes. Amtsindelinger er fra FØR 1970 og kommuneinddelingen EFTER 1970. Løsningen med Herredsskabeloner er helt fin, da den på en enkel måde giver de ønskede link muligheder.--Erik Bachmann 12. okt 2005 kl. 13:22 (CEST)

Til min bekymring ser jeg et link til en DATA fil på mange af sogne siderne [Fil med information om sogne og kommuner]. Det ville være bedre om dette link blev erstattet med en henvisning til sogneoversigten /portalens forside http://www.dis-danmark.dk/amt-herred-sogn eller endnu bedre til sognets side i portalen. Kan dette rettes maskinelt? --Erik Bachmann 12. okt 2005 kl. 13:22 (CEST)

Jeg vil gerne lige anholde "de hurtige strukturændringer" - de er ikke hurtige, de er blot aktuelle. Og hvis vi skal vælge et tidspunkt at forme vores inddelig efter, er *nu* da nok det mindst arbitrære. --Palnatoke 12. okt 2005 kl. 13:30 (CEST)
Vi havde en diskussion om det før sogneartiklerne blev oprettet - Se f.eks : Bruger_diskussion:Heelgrasper , - Traps opdeling er nærmest standarden blandt lokalhistorikere. -- Nico 12. okt 2005 kl. 14:01 (CEST)
Heldigvis kan vi jo udmærket have flere opdelinger på en gang - det er en af fornøjelserne ved at arbejde med web i stedet for papir. --Palnatoke 12. okt 2005 kl. 14:09 (CEST)
Indrømmet: Jeg forstår desværre ikke svarene! Min pointe er at hensigten er at opbygge strukturen efter Trap. Men det er IKKE det jeg ser i databasen. Standard for slægtsforskning er strukturen: Amt -> Herred -> Sogn. Det er den administrative inddeling, som er anvendt i arkiver, folketællinger, registreringer af kirkebøger (fx. Danmarks Kirkebøger - og i Trap. Herved undgår man at skulle blande kirkesogne og kommuner sammen - thi disse har ingen logisk sammenfald og relationerne ændres over tid. Hvis man skal følge Trap og Nygaard bør sogne med flertydige navne have tilføjet herredsnavnet, ikke et moderne kommunenavn.

--Erik Bachmann 13. okt 2005 kl. 10:47 (CEST)