Kolín

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kolín
Kolín Rediger på Wikidata
Kolíns byvåben Kolíns byflag
Overblik
Land Tjekkiet Tjekkiet
Borgmester Michael Kašpar[1] Rediger på Wikidata
Postnr. 280 02 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) S Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 33.289 (2023) Rediger på Wikidata
 - Areal 35,0 km²
 - Befolkningstæthed 951 pr. km²
Andet
Højde m.o.h. 220 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.mukolin.cz
Oversigtskort

Kolín (Tjekkisk udtale: [ˈkoliːn]; tysk: Kolin, Neu Kolin) er en kommune og en by i den tjekkiske region Centralbøhmen i Tjekkiet. Den har omkring 33.000 indbyggere. Den historiske bymidte er velbevaret og er beskyttet ved lov som et Kulturelt monument. Landsbyerne Sendražice, Šťáralka, Štítary and Zibohlavy er en del af kommunen.

Karlovotorvet

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Kolín ligger omkring 47 km øst for Prag. Den ligger i et frugtbart landskab i lavlandet det Centrale Elb-plateau. Byen ligger ved floden Elben. I den østlige del af kommunen ligger Sandberk, en kunstig sø skabt ved at oversvømme et sandstensbrud.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Ptolemæus verdenskort nævner Budorgis i Kolíns område i det 2. århundrede.[2]

Kolín blev grundlagt af kong Ottokar 2. af Bøhmen i det 13. århundrede ved flytning, da Starý Kolín ("Gamle Kolín") var truet af oversvømmelser, og kongen besluttede at flytte bosættelsen. Den første skriftlige omtale af Kolín er fra 1261, hvor det nævnes, at Přelouč får byprivilegier, ligesom Kolín og Kouřim har. Den lå på handelsruten Prag-Český Brod-Čáslav-Mähren.[3]

I 1437-1438 blev der grundlagt en borg i Kolín. Den blev bygget på ruinerne af et nedbrændt kloster. Under Trediveårskrigen blev den beskadiget, og i det 17. århundrede blev den ombygget til et bryggeri. I 1911 brændte slottet ned, og dets renæssanceudseende forsvandt.[4]

I 1757 blev Slaget ved Kolín (en) udkæmpet under Syvårskrigen, og i 1944 blev et raffinaderi i Kolín bombet under Oliekampagnen under Anden Verdenskrig (en). Der blev produceret Zyklon B til nazisternes koncentrationslejre.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Kleineberg, Andreas; Marx, Christian; Lelgemann, Dieter; Knobloch, Eberhard (2010). Germania und die Insel Thule. Die Entschlüsselung von Ptolemaios' "Atlas der Oikumene" (tysk). Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft. ISBN 978-3-534-23757-9.
  3. ^ "Historie" (tjekkisk). Město Kolín. Arkiveret fra originalen 28. juni 2021. Hentet 28. juni 2021.
  4. ^ "Hrad Kolín" (tjekkisk). Hrady.cz. Hentet 28. juni 2021.