Kongshøj (Sydslesvig)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kongshøjen
Udsigt til Slesvig by
Kongshøj på et kort fra 1913
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kongshøj. (Se også artikler, som begynder med Kongshøj)

Kongshøj (dansk) eller Königshügel (tysk) i det nordlige Tyskland, beliggende ved Ovre Selk i Haddeby Sogn i delstaten Sydslesvig, er en naturlig forhøjning med en forhistorisk gravhøj. Højen ligger øst for Selk Nor i den umiddelbare nærhed af vikingebyen Hedeby. Et sydslesvigsk folkesagn nævnes højen i forbindelse med den forhistoriske danske konge Sigtryg. Navnet henviser til en tidligere funktion som kongelig højsæde[1]. Kongshøjen har en højde på i alt 42 meter.

Nordøst for Kongshøjen ved vadestedet mellem Haddeby og Selk Nor stod den såkaldte Store Sigtrygsten (nu erstattet af en kopi). Originalen står på museet i Hedeby.

Anden slesvigske krig[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Kampene ved Kongshøj

Under den dansk-tyske krig 1864 var den strategisk beliggende høj i nærheden af byen Slesvig og Dannevirket en vigtig forpost for den danske hær, især i dagene før rømningen af Dannevirke. Det var det sted, hvor en af de større forpost-fægtninger med mange ofre fandt sted inden rømningen. Efter at den preussiske feltmarskal Wrangel havde givet ordre til at erobre forterrænet foran Dannevirket kom det den 3. februar 1864 til en række hårde kampe, bl.a. ved Kongshøj, som østrigske tropper erobrede fra danskerne. Den danske hær mistede 404 mand, mens østrigerne mistede 430 mand [2].

På højens top står i dag et østrigsk mindesmærke med navnene af de de faldne østrigske soldater fra 2. Slesvigske Krig. I nærheden findes mange mindesmærker fra krigen i 1864, blandt andet et dansk mindesmærke ved Bustrupdam.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Wolfgang Laur: Historisches Ortsnamenlexikon von Schleswig-Holstein, 2. oplag, Neumünster 1992, side 400
  2. ^ Grænseforeningen: Kongshøj

Koordinater: 54°28′38.50″N 9°33′50″Ø / 54.4773611°N 9.56389°Ø / 54.4773611; 9.56389