Krone (møntenhed)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kroner)
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Krone. (Se også artikler, som begynder med Krone)

Krone er en møntenhed.

Kronemønt fra Østrig-Ungarn, 1901

I Danmark, Grønland, Norge, Sverige, Island og på Færøerne består 1 krone af 100 øre. Man kan også sige, at kronen har 2 gældende decimaler.

Inflationen har udhulet værdien af pengene, og dermed er en række af tidligere småmønter afskaffet. Således findes i dag en-øren, to-øren, fem-øren, ti-øren og femogtyve-øren ikke længere som gangbare mønter i Danmark.

Krone eller lignende navn benyttes som grundlæggende møntenhed i følgende lande:

Britisk crown, dronning Victoria, 1891

Tidligere blev krone eller lignende navne også benyttet i følgende lande:

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Christian 4. kroningskrone

Den ældste danske kronemønt blev udmøntet i 1618. På den ene side ses Christian 4. i fuld figur, og på den anden ses Christian 4’s kroningskrone – som gav mønten sit navn.

Kronemønten havde en værdi svarende til 1½ rigsdaler. Senere gik man imidlertid over til at præge kronemønter i halv størrelse – halvkroner. Da man ophørte med at slå hele kroner gik betegnelsen kroner efterhånden på halvkronemønterne. Den folkelige betegnelse for disse mønter, som havde værdien ⅔ rigsdaler, var sletdaler, og man brugte disse to betegnelser i flæng. Den sidste kronemønt i dette møntsystem blev udsendt i 1771.

I 1873 etableredes den Skandinaviske Møntunion, og ved den efterfølgende pengeombytning fik man to kroner for hver rigsdaler. Kronen var en guldmøntfod, således at 1 kg guld svarede til 2.480 kr. Med undtagelse af en periode under og efter 1. verdenskrig fastholdt kronen denne værdi indtil 1931. I 2017 kostede et kg guld ca. 270.000 kr.[1]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]