KulturPerler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

KulturPerler – kulturperler.kb.dk – er en nationalbibliografisk tjeneste og portal over den digitaliserede kulturarv, idet den samler, beskriver og linker til digitaliserede ressourcer og samlinger i Danmark.

Den lanceredes af Det Kongelige Bibliotek i april 2009, udsprunget af det forberedende arbejde med Kulturministeriets rapport, Digitalisering af kulturarven, med det formål at give et overblik over digitaliseringssituationen i Danmark.

I KulturPerler optages retrodigitaliserede samlinger, dvs. samlinger af fysiske materialer (arkivaler, bøger, tidsskrifter, håndskrifter, noder, billeder, kort, lyd- og filmmedier m.m.) som er blevet gjort tilgængelige på nettet. E-samlinger fra danske hjemmesider samt udenlandske med væsentligt dansk indhold kan optages. Udgiverne er såvel offentlige institutioner som private foreninger eller personer.

Siden lanceringen har KulturPerler været en interaktiv tjeneste baseret på indberetninger fra udgiverne. Samlingsbeskrivelser udarbejdes af Det Kongelige Bibliotek med afsæt i de modtagne oplysninger. E-samlinger med løbende tilvækst opdateres ca. hvert halve år, og det tilstræbes generelt at alle samlingsbeskrivelser er opdaterede.

På KulturPerlers nyhedsside publiceres årligt 3-6 nyhedsbreve. I tilknytning til nyhedssiden findes en liste over de 10 senest registrerede e-samlinger i KulturPerler.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]