Spring til indhold

LIDAR

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Lidar er en teknologi til at indsamle store mængder af afstandsmålinger med høj præcision. Normalt henføres termen til at være en forkortelse for Light Detection and Ranging, men er oprindelig en sammenstilling af ordene "light" og "radar". Lidar afstandsmålinger foretages ved, at der udsendes laser-pulser med høj frekvens samtidigt med at de enkelte pulser, typisk ved hjælp af et spejl, drejes ud i forskellige retninger. Den tid det tager de enkelte pulser at ramme et objekt og blive reflekteret tilbage til laseren, kan bruges til at beregne afstanden.

LIDAR benyttes indenfor: Atmosfærisk fysik, skovdrift, arkæologi, fremstilling af højdemodeller af landskaber m.m.

Klik for animation. Funktionsprincip for en Lidar-skanner. En laserpuls skydes mod et bevægeligt spejl der afbøjer lyset mod et bestemt punkt i omgivelserne. Det måles hvor længe lysets refleksion er om at nå tilbage til Lidar-systemet, og dermed kan afstanden til refleksionspunktet beregnes. Dette gentages ved at flytte spejlet, og der kan dannes et billede af omgivelserne som set fra Lidarens placering.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]


Spire
Denne artikel om måleinstrumenter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.