Lama (person)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler de tibetanske munke. Opslagsordet har også en anden betydning, se Lama.
Den nuværende lama, Dalai Lama.

Indenfor tibetansk buddhisme kaldes læreren for lama. Lama er et tibetansk ord og betyder højeste princip. Forholdet mellem lærer og elev anses for at være af stor betydning for en god praksis. Læreren videregiver sin erfaring og indsigt, og kan dermed hjælpe eleven til en hurtig udvikling. På denne måde er viden og metoder blevet videregivet siden den historiske Buddhas tid.

Lamaen giver tre ting: Velsignelse, udvikling og beskyttelse. Velsignelse er en følelse af tillid og åbenhed, der gør at man tror på, at det kan lade sig gøre at nå målet. Udvikling opnås ved, at man bruger de metoder, der får én til at udvikle sig mest hensigtsmæssigt. Ikke to mennesker er ens, og derfor giver læreren forskellige metoder til forskellige slags folk. Beskyttelse er nødvendig, når man bruger kraftfulde metoder som på diamantvejen. Beskyttelsen virker i meditation såvel som i hverdagen, og gør at alle oplevelser giver mening og erfaring. En lama kan både være munk eller lægmand.

Et eksempel på en dansk lama er Lama Ole Nydahl.