Leidingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Leidingen

Leidingen er en bydel i kommunen Wallerfangen med ca. 190 indbyggere i Landkreis Saarlouis i den tyske delstat (Bundesland) Saarland.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Leidingen ligger på Saargau-plateauet.[1] Byen ligger direkte op til grænsen mod Frankrig; på den franske side af grænsen ligger Leiding, som udgør den østlige del af kommunen Heining-lès-Bouzonville i Lorraine (Moselle). Den tysk-franske grænse mellem de to små byer udgøres af en vej på 1,6 km, der på den tyske side har navnet "Neutrale Straße" og på den franske side "Rue de la Frontière".[1] De to små, næsten ens benævnte byer udgjorde tidligere et fælles samfund.[2] Leidingen på den tyske side har 192 indbyggere, mens Leiding på den franske side kun har 28 indbyggere.[1]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I 2010'erne er man igen begyndt at samarbejde om fælles løsninger mellem de to byer på områder som drikkevandsforsyning og spildevandshåndtering, der blevet håndteret fra tysk side, mens gadebelysningen i Neutrale Straße/Rue de la Frontiére er overtaget af Frankrig.[2] De to sider skiftes til at klare snerydningen til forskel fra tidligere, hvor hvert samfund har taget sin egen halvdel; den nye løsning giver en mere ensartet rydning. På begge sider af gaden er der nu også etableret samme type gadebelysning.[2] Det tværnationale samarbejde har dog krævet både midler fra EU såvel som overvindelse af bureaukrati.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Oliver Lück (4. november 2012). "Leidingen im Saarland: Ein Dorf, zwei Länder". Spiegel Online (tysk). Spiegel online/Spiegelnet GmbH/Spiegel-Verlag Rudolf Augstein GmbH & Co. KG. Hentet 22. august 2015.
  2. ^ a b c Nicole Bastong (4. januar 2013). "Ein geteiltes Dorf sucht jetzt nach Gemeinsamkeiten". morgenweb (tysk). Mannheimer Morgen Großdruckerei und Verlag GmbH. Hentet 22. august 2015.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 49°18′32″N 6°36′44″Ø / 49.3089°N 6.6122°Ø / 49.3089; 6.6122