Lika

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Lika (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Lika)
Landskab i Lika.
Likas beliggenhed i Kroatien.
De vigtigste byer i Lika.

Lika er en historisk-geografisk region i bjergområderne i Centralkroatien. De største byer i området er Gospić, Otočac, Gračac og Korenica. Regionen har et areal på 5.350 km², og har ca. 51.022 indbyggere (2011). Likas territorium deles af distrikterne Lika-Senj, Zadar og Šibenik-Knin.[1]

Lika er tyndt bebygget og har ikke meget infrastruktur. En ny investering efter jugoslavienskrigene er en del af motorvejen fra Zagreb til Split, men på grund af befolkningsmangel er der få virksomheder der gør brug af denne investering, i form af etablering af fabrikker og arbejdspladser. Store områder af Lika er græsningsarealer. Befolkningen var hovedsageligt serbisk. En del af Lika var under Den kroatiske selvstændighedskrig kontrolleret af Krajina. Under Operation Storm blev hovedparten af den serbiske befolkning fordrevet, og de få ældre som blev tilbage blev skudt af kroatiske styrker. I dag er befolkningstallet meget lavt, og mesteparten af de dyrkbare områder er for det meste gengroet.

Nationalparken Plitvicesøerne der også er på på UNESCOs Verdensarvsliste ligger i området. Regionen Lika har navn efter floden Lika.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Lika Hrvatska enciklopedija". www.enciklopedija.hr. Hentet 29. juni 2019.

Koordinater: 44°44′49″N 15°14′31″Ø / 44.747°N 15.242°Ø / 44.747; 15.242