München-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Denne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
München-ulykken
Generelle informationer
Dato 6. februar 1958
Årsag Take-off failure
Sted München, Vesttyskland
Passagerer 38
Besætning 6
Sårede 19
Døde 23
Overlevende 21
Flytype Airspeed AS-57 Ambassador
Flynavn Lord Burghley
Flyselskab British European Airways
Registrering G-ALZU
Lettede fra Beograd Lufthavn, Jugoslavien
Mellemlanding Munich-Riem Airport, Vesttyskland
Destination Manchester Airport, England
Destination Manchester Airport, England
Destination Manchester Airport, England
Et mindesmærke plade på Old Trafford til at minde om de spillere, der blev dræbt

München-ulykken var en flyulykke 6. februar 1958. Fodboldholdet Manchester United var på vej tilbage til England med fly efter kampen mod Røde Stjerne Beograd i Europa Cup-kvartfinalen i Beograd dagen før. Ud over spillerne og trænerteamet var der en række britiske sportsjournalister blandt passagererne. Flyet landede i München for at tanke op, da det lettede igen tvang den tykke tunge sne det i jorden. 21 af de 44 passagerer og besætningsmedlemmer blev dræbt i styrtet.

Blandt de omkomne var lederen af holdet, Roger Byrne, og topscoreren Tommy Taylor. Den 21-årige stjernespiller Duncan Edwards overlevede styrtet, men pådrog sig omfattende skader og døde 15 dage senere. Holdets manager, Matt Busby, blev alvorligt såret, men overlevede som Bobby Charlton og målmanden Harry Gregg, der kun fik lettere kvæstelser, og formåede at redde flere fra det brændende fly.

Ud over de otte dræbte blev spillerne Jackie Blanchflower og Johnny Berry så alvorligt såret, at de aldrig kom tilbage på fodboldbanen. Berry svævede længe mellem liv og død efter skader i hovedet og modtog den sidste olie, da han kom til hospitalet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]