Madonna (album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Madonna
Studiealbum af Madonna
Indspillet Maj 1982 - april 1983, Sigma Studios (New York City)
Sigma Sound Studios Rediger på Wikidata
Udgivet 27. juli 1983
Genre Post-disco, pop
Længde 40:47
Spor 8 spor Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Udgiver Sire Records
Warner Bros. Records
Producer John "Jellybean" Benitez
Mark Kamins
Reggie Lucas
Madonna-kronologi
Madonna
(1983)
Næste
Like a Virgin
(1984) →
Singler fra Madonna
 1. "Everybody"
  Udsendt: 6. oktober 1982
 2. "Burning Up"
  Udsendt: 9. marts 1983
 3. "Holiday"
  Udsendt: 7. september 1983
 4. "Lucky Star"
  Udsendt: 8. september 1983
 5. "Borderline"
  Udsendt: 15. februar 1984
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
For alternative betydninger, se Madonna. (Se også artikler, som begynder med Madonna)

Madonna er den amerikanske sangerinde Madonnas selvbetitlede debutalbum. Det blev udgivet den 27. juli 1983 af Sire Records. Albummet blev ved dets genudgivelse i 1985 omdøbt til Madonna: The First Album.

I 1982 mødte Madonna, som på daværende tidspunkt forsøgte at slå igennem som musiker, Sire Records’ direktør, Seymour Stein. Efter at have hørt en demoversion af Madonnas sang "Everybody", skrev Stein kontrakt med den unge sangerinde. Da "Everybody" blev en succes, besluttede Sire Records sig for at producere et helt album med Madonna. Reggie Lucas blev ansat som projektets primære producer, mens Madonna skulle skrive fem ud af albummets otte numre. Madonna endte dog med at være utilfreds med det færdige resultat, og da hun desuden var uenig i Lucas’ produktionsmetoder, bad hun John "Jellybean" Benitez om at færdiggøre albummet. Benitez remixede mange af albummets numre og producerede selv sangen "Holiday".

Madonna-albummet er overordnet set et syntetisk diskoalbum med en disharmonisk lyd, hvorpå Madonna synger i et lyst og piget toneleje. Lyrisk set handler sangene om kærlighed og forhold. For at promovere albummet måtte Madonna optræde på diskoteker såvel som i fjernsynsprogrammer. Der blev udgivet fem singler fra albummet, hvoraf "Holiday" blev den første, der optrådte på Billboard Hot 100. "Lucky Star" blev Madonnas første top fem-hit. Albummet blev senere promoveret på The Virgin Tour (1985).   

Nutidige kritikere har rost albummet, men Madonna blev afvist af flere anmeldere da hun første gang dukkede op i 1983. I 2008 placerede Entertainment Weekly albummet på en femteplads over de seneste femogtyve års bedste albums. I dag har kritikerne anerkendt, at albummet hjalp til med at gøre dansemusikken mainstream. Madonna-albummet tjente desuden som inspiration for adskillige kvindelige kunstnere i 1980’erne.