Marghita

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
  Marghita
Marghita, Margitta, Margarethen Rediger på Wikidata
  Marghitas byvåben
Overblik
Land Rumænien Rumænien
Borgmester Marcel-Emil Sas-Adăscăliții[1] Rediger på Wikidata
Rumæniens distrikter Bihor
Demografi
Indbyggere 13.573 (2021)
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 135 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.marghita.ro
Oversigtskort

Marghita (udtale: marˈɡita; ungarsk: Margitta, jiddisch: מארגארעטין Margaretin) er en by og kommune i distriktet Bihor i Rumænien. Den administrerer to landsbyer, Cheț ('Magyarkéc) og Ghenetea (Genyéte). Byen har 13.573 (2021) indbyggere.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Marghita ligger i den nordlige del af distriktet, 57 nordøst for hovedbyen Oradea. Den ligger på bredden af floden Barcău, der løber til grænsen til Satu Mare; floden Inot munder ud i Barcău i Marghita.

Byen grænser op til følgende kommuner: Viișoara og Abram mod øst, Tăuteu mod syd, Abrămuț og Buduslău mod vest, og Sălacea og Pir mod nord

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I 1376 gav kong Ludvig 1. af Ungarn Marghita retten til at organisere en messe, og byen udviklede sig i de næste århundreder som en [[markedsby]]. Der var flere bondeoprør mod feudalsystemet, der ramte Marghita i 1467 og 1514. I begyndelsen af det 16. århundrede blev den sammen med dele af Bihor County og Ungarn en Osmanniske provins indtil mod slutningen af det 17. århundrede.

I 1823 ødelagde en stor brand halvdelen af Marghitas bygninger. Efter den ungarske revolution i 1848 var de lokale bønder ikke længere livegne, og fremstillingsvirksomhed og industri begyndte at udvikle sig.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Permanent Electoral Authority (fra Wikidata).