Mariotto Albertinelli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Mariotto Albertinelli (1474 i Firenze1515 sammesteds) var en italiensk maler.

Albertinelli var elev af Cosimo Rosselli. Større indflydelse på Albertinelli fik dog hans medelev, Fra Bartolommeo, hvis formgivning, i farver og typer han tilegnede sig, og hvem han stod personlig nær. Albertinelli fik endog (1509) udvirket tilladelse til, at han måtte tage bolig i det Dominikanerkloster, hvor Bartolommeo var broder; trods en del rivninger som følge af de to maleres højst forskellige karakter arbejdede de en tid lang sammen. Fra Bartolommeo gjorde som regel udkastene til billederne, som så Albertinelli malede; altertavlen af Marias himmelfart i museet i Berlin er således et resultat af deres samarbejde. Imidlertid var Albertinelli for fremragende en kunstner til ganske og aldeles at gå i sin fælles spor; han har udført betydelige, selvstændige arbejder. Hans bedste arbejde er et af hans tidligste (1503), det harmonisk-skønne Marias og Elisabeths møde (i Uffizi). Andre arbejder af Albertinelli er en Korsfæstelse (à fresko, Gertosa i Firenze), en Forkyndelse i Akademiet i Firenze (1510) og i Münchens Pinakotek (Alte Pinakothek) samt en i forening med Filippine udført Madonna med helgener (Louvre).

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

G. Gruyer, Fra Bartolommeo della Porta et Mariotto Albertinelli, Paris 1886Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.