Mark-Forglemmigej

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Mark-Forglemmigej ?
Neuzmirstuole001.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Usikker
Familie: Boraginaceae (Rublad-familien)
Slægt: Myosotis (Forglemmigej)
Art: M. arvensis
Videnskabeligt artsnavn
Myosotis arvensis
(L.) Hill

Mark-Forglemmigej (Myosotis arvensis) er en 20-40 cm høj urt, der vokser på agerjord. Man ved ikke, om den er oprindeligt hjemmehørende i Europa, eller om den er spredt hertil med agerbruget.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Mark-Forglemmigej er en en- eller toårig, urteagtig plante med en opstigende vækst. Stænglerne er tæt hårede, runde i tværsnit og ofte lidt brunrødt anløbne. Bladene sidder spredt, og de er hele og elliptiske med hel rand. Begge bladsider er blødt hårede og græsgrønne.

Blomstringen sker i maj-juni, hvor man finder dem siddende i endestillede stande, (svikler). De enkelte blomster er femtallige og regelmæssige med hulkravede, lyseblå (sjældnere: lyserøde) kronblade. Frugterne er spaltefrugter med brune, glatte delfrugter.

Rodnettet består af trævlede rødder.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier (Centraleuropa)
Mark-Forglemmigej
L = 6 T = 6 K = 5 F = 5 R = x N = 6

Arten er udbredt i Asien og Europa, hvor den har flest forekomster i bjergegne og nordlige eller kystnære områder. Man ved ikke, om den er oprindeligt hjemmehørende i Europa, eller om den er spredt hertil med agerbruget. Den vokser i krat, på ruderater, langs veje og i dyrkede marker, og alle steder foretrækker den fugtige, næringsrige lerjorde.

I et læbælte i Turew-området i det vestlige Polen vokser den sammen med bl.a. Ager-Snerle, Ager-Svinemælk, Hyrdetaske, Alm. Rajgræs, Alm. Røllike, Burre-Snerre, Canadisk Bakkestjerne, Eng-Rottehale, Eng-Svingel, Feber-Nellikerod, Have-Malurt, Hvidmelet Gåsefod, Storblomstret Hønsetarm, Vej-Pileurt og Vår-Ærenpris[1]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]