Videnskabeligt artsnavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Et videnskabeligt artsnavn, også kendt som latinsk navn, er en eksakt, videnskabelig betegnelse for en enkel biologisk art. Det består af et binomen, som er opbygget af det videnskabelige slægtsnavn og artsbetegnelsen. Det binominale system er udviklet af Carl von Linné i hans afhandling Systema Naturae fra 1735, og selv om der er sket mange ændringer og justeringer af de konkrete artsnavne, består systemet stadig.

Det er en vedtagen regel, at slægtsnavnet skrives med stort begyndelsesbogstav, mens artsbetegnelsen altid skal stå med lille begyndelsesbogstav. Slægts- og artsnavne skrives altid i kursiv. Se eksemplerne nedenfor.

To eksempler[redigér | redigér wikikode]

Botanik
  • Almindelig Mælkebøtte (eller Løvetand) hedder f.eks. Taraxacum vulgare F.H. Wigg, og her er "Taraxacum" slægtsnavnet, mens "vulgare" (almindelig) er artsbetegnelsen, og F.H. Wigg er autornavn.
Zoologi
  • Kirkeuglen hedder Athene noctua (Scopoli, 1769), og her er "Athene" slægtsnavnet, mens "noctua" (natlig) er artsbetegnelsen, Scopoli er autornavn, som ikke forkortes i zoologi (men forkortes i botaniske navne), og til sidst årstallet (hvilket ikke er obligatorisk for botaniske navne).

I nogle tilfælde vil man kun kunne bestemme en organisme til slægtsniveau. I sådanne tilfælde skrives sp. i stedet for artsnavnet. Eksempel: Mesoplodon sp., en art tilhørende slægten Mesoplodon (gruppe af næbhvaler).

Se også[redigér | redigér wikikode]