Martin Waldseemüller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Martin Waldseemüller

Personlig information
Født 1470 Rediger på Wikidata
Schallstadt, Baden-Württemberg, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 16. marts 1520 Rediger på Wikidata
Saint-Dié-des-Vosges, Frankrig Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Freiburgs Universitet Rediger på Wikidata
Elev af Gregor Reisch Rediger på Wikidata
Medlem af Gymnase vosgien Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Teolog, kartograf, kosmograf, geograf Rediger på Wikidata
Fagområde Kartografi Rediger på Wikidata
Bevægelse Tysk renæssance Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Martin Waldseemüller (ca. 14701521/1522) var en tysk kartograf. Han blev født i Wolfenweiler og studerede på Universitet i Freiburg.

I 1507 arbejdede han i Saint-Dié-des-Vosges i Lorraine; han producerede en verdensglobe og et større verdenskort, der var de første kort med ordet "Amerika". Med globen og kortet fulgte en en bog, Cosmographiae Introductio, en introduktion til kosmografi. Bogen havde en oversættelse fra latin af Quattuor Americi Vespucii navigationes ("Amerigo Vespuccis fire opdagelsesrejser"). Det er et brev fra Amerigo Vespucci, selv om nogle historikere mener, at det er et falsum skrevet i Italien. Cosmographia beskriver, hvorfor navnet Amerika bliver brugt: ab Americo Inventore ...quasi Americi terram sive Americam (fra Amerigo opdageren ...som om det var landet af Americus, da er det Amerika). Nogle mener, at Cosmographia er skrevet af Matthias Ringmann, eller at det var et fælles arbejde.

I 1513 lader det til, at Waldseemüller kom på andre tanker med navngivningen af kontinenterne. I hans genskabelse af Ptolemaeus' atlas (skrevet sammen med Ringmann), blev kontinentet kaldt Terra Incognita. Dog var omkring 1000 eksemplarer af verdenskortet allerede ude, og det originale forslag var kommet for at blive. Selv om om Nordamerika stadig blev kaldt Vestindien i dokumenter et stykke tid endnu, blev det også kaldt Amerika.

Kortet var længe forsvundet, men et blev fundet i et slot ved Wolfegg i det sydlige Tyskland af Josef Fischer i 1901. Det er det eneste, der er kendt; det blev købt af Library of Congress i 2001. To glober overlevede i form af "gores" – kort, der skulle klippes ud og limes på en kugle.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]