Martin Waldseemüller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Martin Waldseemüller

MartinWaldseemüller.jpg

Personlig information
Født 1470 Rediger på Wikidata
Schallstadt, Baden-Württemberg, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 16. marts 1520 Rediger på Wikidata
Saint-Dié-des-Vosges, Frankrig Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Freiburgs Universitet Rediger på Wikidata
Elev af Gregor Reisch Rediger på Wikidata
Medlem af Gymnase vosgien Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Teolog, kartograf, kosmograf, geograf Rediger på Wikidata
Fagområde Kartografi Rediger på Wikidata
Bevægelse Tysk renæssance Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Martin Waldseemüller (ca. 1470–ca. 1521/1522) var en tysk kartograf. Han blev født i Wolfenweiler og studerede på Universitet i Freiburg.

I 1507 arbejdede han i Saint-Dié-des-Vosges i Lorraine; han producerede en verdensglobe og et større verdenskort, der var de første kort, som bar ordet "Amerika". Med globen og kortet fulgte en en bog, Cosmographiae Introductio, en introduktion til kosmografi. Bogen inkluderede en oversættelse fra latin af Quattuor Americi Vespucii navigationes ("Amerigo Vespuccis fire opdagelsesrejser"). Det er åbentbart et brev skrevet af Amerigo Vespucci, selv om nogle historikere mener at det er et bedrag skrevet i Italien. Cosmographia beskriver, hvorfor navnet Amerika bliver brugt: ab Americo Inventore ...quasi Americi terram sive Americam (fra Amerigo opdageren ...som om det var landet af Americus, da er det Amerika). Nogle holder på at Cosmographia i stedet er skrevet af Matthias Ringmann, eller at det var et fælles arbejde.

I 1513 lader det til, at Waldseemüller kom på andre tanker angående navngivningen af kontinenterne. I hans genskabelse af Ptolemaeus' atlas (skrevet sammen med Ringmann), blev kontinentet simpelthen betegnet Terra Incognita. Dog var omkring 1000 kopier af verdenskortet blevet distribueret, og det originale forslag var kommet for at blive. Selvom om Nordamerika stadigvæk blev kaldt Vestindien i dokumenter et stykke tid endnu, blev det også hen ad vejen kaldt Amerika.

Kortet blev væk i lang tid, men en kopi blev fundet i et slot ved Wolfegg i det sydlige Tyskland af Josef Fischer i 1901. Det er stadigvæk den eneste kopi, der er kendt; den blev købt af Library of Congress i 2001. To kopier af globen overlevede i form af "gores" – kopiede kort, der var ment til at skulle klippes ud og sættes på en kugle.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]