Mensa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For stjernebilledet, se Taffelbjerget.
Medlemskort til Mensa

Mensa er en international forening, stiftet i England i 1946, med det formål at give intelligente mennesker fra alle samfundslag mulighed for at mødes under afslappede former.

Det er en non-profit organisation uden politiske eller religiøse tilhørsforhold. Vedtægterne udelukker ganske enkelt formulering af meninger på Mensas vegne. Foreningen tæller 100.000 medlemmer på verdensplan, fordelt på 100 lande. I ca. 50 af landene findes der aktive foreninger. Mensa Danmark er lige som andre nationale afdelinger en selvstændig forening med egne vedtægter og generalforsamling. Mensa International stiller dog visse minimumskrav til vedtægterne i de nationale afdelinger.

Ordet mensa betyder "bord" på latin. Navnet er valgt, fordi Mensa er en forening, hvor alle kan samles "om det runde bord" uanset alder, tro og nationalitet. For at blive medlem af Mensa skal man i en anerkendt intelligenstest måles til en intelligenskvotient på over 130 (standardafvigelse 15)[1]. Det svarer til at man tilhører de 2% af befolkningen som har den højeste intelligens.

Mensa Danmark[2] består af 25% kvinder og 75% mænd. Dette betyder ikke at mænd er klogere end kvinder, men derimod at mænd meget oftere bliver testet end kvinder. I andre lande er kønsfordelingen meget anderledes. Tjekkiet har for eksempel et stort flertal af kvinder. Mensa Danmark har (pr. august 2015) over 1400 medlemmer ud af cirka 120.000 mulige medlemmer.[3]

[redigér | redigér wikikode]

Mensas nuværende logo blev tegnet omkring 1970 af Peter Devenish.

Logoet forestiller et stiliseret kvadratisk bord set skråt oppefra, således at det minder om et M. På bordet står en globus.

Logoets firkantede bord er blevet kritiseret for at passe dårligt til en rundbordsforening. Peter Devenish har derfor designet et nyt logo. Det nye logo er af Mensa International anerkendt som alternativ til det nuværende logo, men det bliver alligevel ikke brugt.[4]

Kendte medlemmer[redigér | redigér wikikode]

Medlemskab betragtes som en privat sag, men følgende medlemmer har fortalt offentligt om deres medlemskab:

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: