Mer de Glace

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Mer de Glace
Gletsjeren snor sig som en flod mellem klippesiderne
Svævebanens nederste station og den markante gangvej ned ad bjerget
Den nederste del af gangstien og grotteåbningen ind i gletsjeren

Mer de Glace (Hav af is) er en gletsjer i den nordligste del af Mont Blancmassivet i den franske del af Alperne, tæt på Chamonix. Med en længde på omtrent 7 km og en maksimal dybde af 200 m er det den største gletsjer i Frankrig.[1]

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Gletsjeren har sin oprindelse i en højde af 2.400 m.o.h. og falder til en højde af 1.400 m.o.h. Den tilføres undervejs sne og is fra flere mindre gletsjere. Mer de Glace flyder i retningen nord-nordvest.

Gletsjeren var engang synlig fra Chamonix, men de senere års nedsmeltning har gjort, at gletsjeren dårligt nok er synlig nedefra. Mer de Glace var det første sted i den store Chamonix-dal, som havde et færdiglavet turistprojekt og var dalens første egentlige turistattraktion.

Mer de Glace er, som alle gletsjere, konstant underlagt naturens love, der betyder, at nedbør, især i form af sne, forøger dens størrelse, mens nedsmeltning, hovedsageligt om sommeren, får den til at svinde ind. Gletsjeren er i konstant bevægelse under indflydelse af dens egen vægt og presser smeltevandet foran sig. Dette føres af mindre vandløb ned i Chamonix-dalen, hvor det tilflyder floden Arve.

Gletsjerens hastighed er betydelig, selv om den ikke er synlig med det blotte øje. I den øvre del har den en hastighed på ca. 120 m om året, mens den flytter sig 90 m om året i den nedre del, hvilket er omtrent 1 cm i timen.

Toget holder på stationen ved Hotel de Montenvers ovenover gletsjeren

Transport[redigér | redigér wikikode]

Der er anlagt en tandhjulsbane, Chemin de fer du Montenvers, der transporterer passagerer fra Chamonix og op til området ovenover gletsjerens udmunding. Herfra fører en svævebane næsten lodret ned i den stejle gletsjerdal. Fra svævebanen er der anlagt en gangsti det sidste stykke ned til gletsjeren, hvor det er muligt at besøge en grotte ind i isen.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 45°54′58″N 6°56′14″Ø / 45.916111111111°N 6.9372222222222°Ø / 45.916111111111; 6.9372222222222