Mer de Glace

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mer de Glace
Gletsjeren snor sig som en flod mellem klippesiderne
Svævebanens nederste station og den markante gangvej ned ad bjerget
Den nederste del af gangstien og grotteåbningen ind i gletsjeren

Mer de Glace (Hav af is) er en gletsjer i den nordligste del af Mont Blancmassivet i den franske del af Alperne, tæt på Chamonix. Med en længde på omtrent 7 km og en maksimal dybde af 200 m er det den største gletsjer i Frankrig.[1]

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Gletsjeren har sin oprindelse i en højde af 2.400 m.o.h. og falder til en højde af 1.400 m.o.h. Den tilføres undervejs sne og is fra flere mindre gletsjere. Mer de Glace flyder i retningen nord-nordvest.

Gletsjeren var engang synlig fra Chamonix, men de senere års nedsmeltning har gjort, at gletsjeren dårligt nok er synlig nedefra. Mer de Glace var det første sted i den store Chamonix-dal, som havde et færdiglavet turistprojekt og var dalens første egentlige turistattraktion.

Mer de Glace er, som alle gletsjere, konstant underlagt naturens love, der betyder, at nedbør, især i form af sne, forøger dens størrelse, mens nedsmeltning, hovedsageligt om sommeren, får den til at svinde ind. Gletsjeren er i konstant bevægelse under indflydelse af dens egen vægt og presser smeltevandet foran sig. Dette føres af mindre vandløb ned i Chamonix-dalen, hvor det tilflyder floden Arve.

Gletsjerens hastighed er betydelig, selv om den ikke er synlig med det blotte øje. I den øvre del har den en hastighed på ca. 120 m om året, mens den flytter sig 90 m om året i den nedre del, hvilket er omtrent 1 cm i timen.

Toget holder på stationen ved Hotel de Montenvers ovenover gletsjeren

Transport[redigér | redigér wikikode]

Der er anlagt en tandhjulsbane, Chemin de fer du Montenvers, der transporterer passagerer fra Chamonix og op til området ovenover gletsjerens udmunding. Herfra fører en svævebane næsten lodret ned i den stejle gletsjerdal. Fra svævebanen er der anlagt en gangsti det sidste stykke ned til gletsjeren, hvor det er muligt at besøge en grotte ind i isen.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 45°54′58″N 6°56′14″Ø / 45.916111111111°N 6.9372222222222°Ø / 45.916111111111; 6.9372222222222