Meter i sekundet (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Stine Pilgaard
For alternative betydninger, se Meter i sekundet. (Se også artikler, som begynder med Meter i sekundet)

Meter i sekundet er en roman af Stine Pilgaard der blev udgivet i 2020. Handlingen udspiller sig i Vestjylland, i Velling og omkring, og er inspireret af hendes eget liv efter hun flyttede til landsbyen. Romanen blev godt modtaget og filmatiseret af Hella Joof. Spillefilmen premierede i 2023 under samme navn. Pilgaard vandt flere priser for romanen, som er oversat til flere sprog.

I ganske korte kapitler beskriver romanen en række episoder omkring en navnløs kvinde. Disse kapitler er flettet sammen med sangtekster og opfundne læsebreve. Gennemgående i romanens episoder er kvindens forsøg på at få kørekort gennem en længere række køretimer med egnens kørelærere, interaktionen med hotelejeren "Krisser", tv-personligheden Anders Agger, dagplejemoren Maj-Britt, højskoleforstanderen og en række andre personer.

Meter i sekundet udkom den 15. maj. 2020 var den første bog udgivet af det nyoprettede forlag Gutkind.[1] Den var dedikeret "Til minde om Maja Trappaud Ahlgren Westman".

De ni sange i romanen udkom den 5. oktober 2021 med noder i en separat bog og indlagt CD under titlen "De korte sætningers land" hvor Katrine Muff havde skrevet musikken.[2] Før denne udgivelse havde fire af romanens sange nået med til udgivelsen af Højskolesangbogens 19. udgave. Der var tale om de tre årstidssange Januar puster sin rastløse vilje, Forårssang uden håb og Sommersang uden sol samt kærlighedssangen Fortabt er jeg stadig.[3][4]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Stine Pilgaard modtager De Gyldne Laurbær". Gutkind Forlag.
  2. ^ "De korte sætningers land". Gutkind Forlag.
  3. ^ "Sommersang uden sol".
  4. ^ "Fortabt er jeg stadig".