Mike Tyson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mike Tyson
Verdensmester i sværvægtsboksning
Mike Tyson.jpg
Personlig information
Navn Michael Gerard Tyson
Fighternavn Iron Mike, Kid Dynamite,
Baddest Man on the Planet
Land USA USA
Født 30. juni 1966 (55 år)
Brooklyn, New York
Vægtklasse Sværvægt
Højde 178 cm
Kampe
Kampe i alt 58
Vundne 51
KO's 44
Uafgjorte 0
Tabte 5

Michael Gerard Tyson kendt som Mike Tyson (også kaldt Malik Abdul Aziz) (født den 30. juni 1966 i Brooklyn, New York City, USA) er en amerikansk tidligere verdensmester i sværvægtsboksning. Da Tyson befandt sig på toppen af sin karriere, blev han af mange anset for at være en af sin tids bedste boksere. Han kombinerede enorm slagkraft med en hurtighed i slagkombinationerne på en måde, som var ukendt i sværvægtsboksning. Derved kompenserede han rigeligt for sin beskedne højde (178 cm) og korte rækkevidde. Han vandt langt de fleste af sine sejre på knock out, heraf 24 allerede i 1. omgang. Modstanderne forlod ofte ringen med en brækket næse, eller blødende fra dybe flænger i ansigtet.

I sin "guldalder" i den sidste halvdel af 1980'erne vandt han over alle udfordrerne, og var en af den tids mest frygtede boksere. I 1986 blev Tyson den hidtil yngste verdensmester i sværvægtsboksning, med en knock out sejr over WBC-mesteren Trevor Berbick i anden omgang. Han vandt mesterskabet i alle tre bokseforbund (WBC, WBA, IBF), efter endnu to titelkampe, mod James Smith og Tony Tucker. Mange regner hans sejr over Michael Spinks i 1988 som karrierens største. Spinks blev talt ud efter 91 sekunders boksning.

Tysons karriere stoppede, da hans personlige problemer samt problematiske adfærd i og uden for ringen tog overhånd. Han “mistede” således titlen til den ret ordinære bokser James Buster Douglas i Tokyo 11. februar 1990. Resultatet var omstridt og Tyson's promotor Don King, protesterede over resultatet, og påstod at Douglas fik for lang tælling i den 8 omgang, hvor han var blevet slået i gulvet af Mike Tyson. World Boxing Association og World Boxing Council var enige og suspenderede anerkendelsen af Douglas som champion, mens International Boxing Federation accepterede at resultatet var i orden.[1]

Tyson tilbragte 3 år i fængsel (1992-95) grundet en voldtægtsdom. Han gjorde dog comeback i december 1995. Tyson blev atter verdensmester i en kort periode i 1996. Efter flere forsøg på at generobre titlen som verdens bedste sværvægtsbokser opgav han til sidst efter nederlaget til den middelmådige bokser Kevin McBride, den 11. juni 2005.

Fakta fra Tysons karriere[redigér | rediger kildetekst]

  • Blev som 20-årig den hidtil yngste verdensmester nogensinde i sværvægtsboksning, i 1986.
  • Kåret til årets bokser af Ring Magazine i 1986 og 1988
  • Boksede og tabte mod Evander Holyfield i årets kamp 1996, kåret af Ring Magazine.
  • Han blev dømt som taber og fik karantæne, da han under en kamp i 1997 bed et stykke af Evander Holyfields øre.

Efter boksekarrieren[redigér | rediger kildetekst]

Mike Tyson har i dag etableret Iron Mike Promotions, der arrangerer boksekampe. Første boksestævne arrangeret af Iron Mike Promotions blev afviklet i USA den 23. august 2013.[2]

Han besluttede i 2013 at blive veganer, for "at rense sin krop for dårlig kokain"[3].

I 2014 udkom Mike Tysons selvbiografi Mit livs kamp (eng. Undisputed Truth). Undisputed Truth er også navnet på et one-man show, som Mike Tyson rejste rundt med før bogens udgivelse[4].

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]