Moseliget fra Vindeby I

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For Manden fra Vindeby, se Moseliget fra Vindeby II.
Drengen fra Vindeby
Overkrop af Drengen fra Vindeby med bånd foran øjnene

Moseliget fra Vindeby (også benævnt Barnet fra Vindeby, Drengen fra Vindeby eller officielt Moselig Vindeby 1) er et moselig fra jernalderen, som blev fundet i en mose under tørvegravning i det nordlige Tyskland ved Vindeby (Sydslesvig), 1952. Ved hjælp af Kulstof 14-datering ansloges at liget stammer fra perioden 41 f.Kr. til 118 e.Kr.

Mosefund[redigér | redigér wikikode]

Oprindeligt blev fundet formodet til at være en pige, men i forbindelse med en nærmere analyse fandt en canadisk antropolog og retsmediciner ved navn Heather Gill-Robinson ud af, at der rettelig var tale om en dreng [1]. Ved en røntgenundersøgelse blev drengen estimeret til at være 16 år på dødstidspunktet. Drengens hovedhår havde været lysblondt og meget fint. På venstre side af hovedet var det barberet bort med en ragekniv til ca. 2 milimeters længde, på højre side var håret klippet ned til 4 til 5 centimeters længde. Omkring hovedet havde drengen bundet et bånd, der måske dækkede øjnene eller munden. Om halsen havde drengen en krave af dobbelt okseskind. Liget blev lagt ned i en cirka 1,5 meter bred og 1,5 meter dyb grav, hvor det hvilede på et lag tørret lyng og var tildækket med uld. Ved siden af liget blev der fundet dele af keramikkar og klædning.

Der har været flere spekulationer om dødsårsagen. På tidspunktet, hvor mange endnu troede moseliget har været en pige, troede mange, at hun var været blevet henrettet på grund af utroskab.

Moseliget kan i dag ses på museerne på Gottorp Slot i Slesvig.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Michael Gebühr: Moorleichen in Schleswig-Holstein. Verein zur Förderung des Archäologischen Landesmuseums e.V., Neumünster 2005. ISBN 3-529-01870-8
  • Wijnand van der Sanden Mumien aus dem Moor – Die vor- und frühgeschichtlichen Moorleichen aus Nordwesteuropa. Drents Museum / Batavian Lion International. Amsterdam 1996. ISBN 90-6707-416-0
  • Peter Petersen: Nydam offermose, Dansk Historisk Håndbogsforlag 1995. ISBN 87-88742-78-4

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]