Mumie med portræt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mumie med portræt (ÆIN 1425)
Detalje af Mumie med portræt (ÆIN 1425)

Mumie med portræt er en mumie med portræt i den ægyptiske samlingNy Carlsberg Glyptotek, sal 2b, ÆIN 1425. Mumien er 170 cm. lang og er et menneskelegeme, som er indhyllet i linned. Mumieportrættet er malet på lærred med enkaustiske farver.[note 1] Den stammer fra Hawara i Fayum under W.M.F. Petries udgravning i 1911, hvorfra Ny Carlsberg Glyptotek har erhvervet den. Mumien er dateret på baggrund af portrættets naturalistiske stil, som placerer portrættet, og derved også mumien, i midten af 1. århundrede e.Kr. En mere præcis datering vil være ca. 25-75 e.Kr[1].

Mumiens yderste lag er mønsterlagt bændler[note 2], der dækker de underliggende mumiebind, som ligesom bændlerne består af linned. Lagene indhyller den indtørrede menneskekrop, og holder samtidigt kroppen i facon. Ansigtet er dækket af et portræt i materialistisk stil. Det viser en midaldrende mand med mørkt hår, mørke øjenbryn og øjenvipper, samt mørkt kort skæg på kinder og overlæbe. Han har brune øjne, og hans hud er lys.

Lægelige undersøgelser viser at mumiebindene dækker den udtørrede krop af en midaldrende mand, som døde inden han blev 50 år[1], og eftersom gennemsnitsalderen i det gamle Ægypten var omkring de 35 år, har han overlevet længere end de fleste.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Enkaustiske farver: (af gr. enkaiein 'brænde ind i'), voksmaleri, maleri, hvori der anvendes farver med (bi)voks som bindemiddel.
  2. ^ Bændler er lærredsvævede, slidstærke bånd, som oftest af bomuld med en tæt, fast kant.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Jørgensen, Mogens; 2001 ”Katalog Ægypten II (1550-1080 f.Kr.), Ny Carlsberg Glyptotek”. P.J. Schmidt, Vojens, Denmark. Side 356. ISBN 87-7452-203-5

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]