Nagada-kulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skulptur af mand med skæg fra Nagada-kulturen (Musée gallo-romain de Fourvière, Lyon)

Nagada-kulturen var en egyptisk kultur omkring det 4. årtusinde f.Kr. Nagada-kulturen opstod syd for Badari-kulturen, som den først levede parallelt med, men siden erstattede. Den kongemagt, som senere skulle udvikle sig til faraoernes herske over de to egyptiske kongedømmer, grundlagdes sandsynligvis i Nagada-kulturens eliter.

Nagada-kulturen bød på mange måder på nye teknologiske fremskridt, særligt indenfor keramikken. I Nagada-perioden begyndte man i Egypten at producere krukker af mergel, der teknisk er svært at bearbejde, men til gengæld giver en hård, kompakt højkvalitetskeramik. Lertøjet blev derfor også eksporteret – i den samtidige nubiske kultur har man fundet mange af disse egyptiske varer, særligt krukker.

Egentlige byområder opstod også i denne tid, hvilket gav plads til sociale eliter, der igen medførte udvikling i den egyptiske dødekult. I et enkelt tilfælde fra Hierakonpolis har man fundet en grav med et fem meter langt vægmaleri, ligesom gravgaver var hyppigt, og der i flere tilfælde blev bygget tilstødende kamre til gravene til gravgodset.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.