Kolonien Natal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Natal)
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler kolonien Natal i Afrika. Opslagsordet har også en anden betydning, se Natal (Brasilien).
Natal
Kolonien Natal

Colony of Natal
Britisk koloni

1843–1844
Natals flag
Flag
Natals geografiske placering
Hovedstad Pietermaritzburg
Sprog Afrikaans, Engelsk og Zulu
Religion Reformerte kirke, Anglikanske kirke
Styreform Konstitutionelt monarki
Dronning
Victoria
Guvernør
- 1843
Henry Cloete
Historisk periode Kapløbet om Afrika
- Etableret
4. maj 1843
- Vedlagt Zululand
1843
- Ophørt
1844
Natal Province etableret
31. maj 1910
Efterfulgte
Efterfulgt af
Natalia
Kapkolonien

Natal var en britisk koloni i syd-øst Afrika. Området blev erklæret for en britisk koloni 4. maj 1843, efter den britiske regering havde annekteret Boerrepublikken Natalia. 31. maj 1910 blev Natal kombineret med tre andre kolonier, og udgjorde nu Sydafrika. I dag hedder Natal KwaZulu-Natal, og er en provins i Sydafrika.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Natal blev opdaget af portugiseren Vasco da Gama, der her fejrede julen 1497, hvorfor han gav landet navnet Terra natalis (Julelandet). I 1721 anlagde hollænderne en koloni ved Port Natal, men opgav den hurtig igen.

Under boernes store "træk" 1836 kom de også til Natal, og efter hårde kampe med zuluhøvdingene Chaka og Dingaan fik de fast fod i landet. I 1839 grundlagdes Pietermaritzburg, men da englænderne, der imidlertid havde koloniseret ved Durban, 1841 gjorde fordring på landet som erobret af deres undersåtter boerne, fortrak hovedmassen af disse ind i Oranjefristaten, og Natal erklæredes for britisk koloni, først under Kaplandet, fra 1845 som selvstændig koloni. I 1893 fik kolonien selvstyre, i 1897 indlemmedes Zululand og i 1903 de tidligere transvaalske distrikter Vryheid, Utrecht og dele af Wakkerstrom.

1910 sluttede Natal sig sammen med Kapkolonien, Oranjefristaten og Transvaal til Den sydafrikanske union, hvoraf den siden har udgjort en provins.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

"Natal" (Salmonsens Konversationsleksikon, 2. udgave, bind XVII, s. 676f)


Afrikansk geografi Stub
Denne artikel om afrikansk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi