Naturvejledning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Naturvejledning er et redskab i en moderne naturforvaltning.

Naturvejledning udøves af personer med vidt forskellige uddannelsesmæssige baggrunde. Fælles for alle naturvejledere er, at de varetager et job som naturvejleder, har evner til og interesse i at vise, forklare og fortælle andre om naturgrundlagets mange forskellige sammenhænge. Naturvejledere er ofte ansat af Skov- og Naturstyrelsen, men de findes også ved kommuner, museer og i interesseorganisationer som fx Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og lignende.

Naturvejledning er en formidlingsform, som giver deltagerne direkte oplevelser i naturen.
Naturvejledning formidler i helheder, hvor natur og kulturmiljø formidles som produkter af naturgrundlag, naturlige processer samt menneskets påvirkning af naturen.
Naturvejledning giver mulighed for at opnå erfaringer og viden om naturgrundlag samt samfundets forvaltning af natur, miljø og kulturmiljø. Målet med naturvejledning er

  • at styrke befolkningens forståelse for natur, herunder biologisk mangfoldighed, samt miljø og kulturmiljø.
  • at styrke befolkningens rekreative muligheder og friluftsmæssige aktiviteter.
  • at fremme befolkningens direkte inddragelse og indflydelse i natur -og kulturmiljøforvaltning.
  • at inspirere til en sundere og mere bæredygtig livsstil.

Den pædagogik, som naturvejlederen anvender, er ofte karakteriseret ved at fokusere på opmærksomhed og oplevelse. Det er også derfor at den direkte naturoplevelse er målet for naturvejledningen. Den direkte naturoplevelse vil derfor ofte tage udgangspunkt i det førsproglige og aktive, hvor alle sanser inddrages. I en årrække har den danske naturvejlederuddannelse taget udgangspunkt i Gregory Batesons læringsteori.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]