New Democratic Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ed Broadbent og Jack Layton ved et møde under parlamentsvalgkampen i 2008.

New Democratic Party (fransk: Nouveau Parti démocratique) er et politisk parti i Canada, der bygger på den socialdemokratiske ideologi. Partiet blev dannet i 1961 og udsprang af bl.a. Co-operative Commonwealth Federation. Fra 2005 til sin død i 2011 har Jack Layton været partiets leder.

Partiet har været repræsenteret i Canadas parlament siden grundlæggelsen, men har aldrig dannet regering. Det stiller op til parlamentsvalgene i alle Canadas provinser på nær Quebec samt til valg til Yukonterritoriets lovgivende forsamling. Partiet har mandater i langt de fleste provinsparlamenter og har siden 1999 dannet regering i Manitoba og Nova Scotia siden 2009. Tidligere har partiet dannet regering i Ontario, Saskatchewan, British Columbia og Yukon. Partiets afdeling i Quebec brød i 1990 ud af partiet og indgår i dag i Québec solidaire.

Partiets rødder findes i fagbevægelsen, men det har i dag også tilknytning til miljøbevægelsen. Historisk har det også haft en tilknytning til United Church of Canada. Politisk har partiet arbejdet for miljøbeskyttelse, bekæmpelse af fattigdom i Canada samt en ændring af landets valgsystem, således at fordelingen af mandater sker proportionelt med stemmeandelen. En af grundene til at partiet vil ændre systemet er at det har været den store taber hidtil. Det canadiske valgsystem bygger på flertalsvalg i enkeltmandskredse og minder således om Storbritanniens.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]