Oakeshott typologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Oakeshotts typer af sværd.

Oakeshott typologi blev skabt af historikeren og illustratoren Ewart Oakeshott, som en måde at definere og katalogisere middelalderlige sværd på baggrund af deres fysiske udformning. Den bruges til at kategorisere sværd fra den europæiske middelalder (fra omkring år 1000 til 1500-tallet[1]) i 13 primære typer, der navngives X til XXII. Oakeshott introducerede dette i sin afhandling The Archaeology of Weapons: Arms and Armour from Prehistory to the Age of Chivalry i 1960.

Systemet er en fortsætteles af Jan Petersen typologi af vikingesværd, der blev introduceret i De Norske Vikingsverd (1919), modificeret i 1927 af R. E. M. Wheeler i en typologi, der består af ni typer, som er navngiver I til VII af Wheeler, og udvidet til VIII og IX af Oakeshott.

Blandt de mange årsager til etableringen af sin typologi fandt Oakeshott at den hidtige klassificering havde været upålidelig til den forskning som han havde udført. Han foreslog at handel, krigsførsel og andre udvekslinger i kombination med den periode, hvor våbnet blev brugt, gjorde det vanskeligt entydig at identificere et sværds fremstillingsdato, anvendelse og hvor længe det havde været brugt.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Oakeshott, Ewart. The Sword in the Age of Chivalry. Boydell Press 1994. Page 19.