Odalisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En odalisk (tyrkisk Odalık) var en slavinde i et osmannisk serail. Hun var assistent eller lærling hos konkubinerne og hustruerne, og kunne avancere i status til at blive en af dem. De fleste odalisker tilhørte det kejserlige harem, sultanens hushold.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Ordet ”odalisk” er en fransk fortolkning af det tyrkiske ord odalık, som betyder "kammerpige", fra oda, "kammer" eller "rum". Ordet kan skrives odahlic, odalisque, eller odaliq.

Status[redigér | redigér wikikode]

Odalisker var nederst på rangstigen i haremmet og betjente ikke sultanen, men først og fremmest konkubinerne og hustruerne som personlige kammerpiger. Odalisker var sædvanligvis slavinder som var gaver til sultanen. Oftest blev en odalisk aldrig set af sultanen, men var i stedet under direkte opsyn af sultanens mor. Hvis en odalisk var specielt smuk, eller havde et specielt talent for dans eller sang, kunne hun få optræning som konkubine. Hvis hun blev udvalgt, blev hun trænet til at betjene sultanen seksuelt, og først efter en seksuel kontakt ville hendes status ændres til konkubine.

Senere brug[redigér | redigér wikikode]

Odalisk med slave af Jean Auguste Dominique Ingres (1842)
Odalisque malet af Jules Joseph Lefebvre (1874)

I populær brug kunne ordet odalisk også bruges om en formuende mands elskerinde eller konkubine.

I det 19. århundrede blev odalisker en almindelig fantasifigur i kunstbevægelsen kaldt orientalismen, og blev fremstillet i mange erotiske afbildninger. Matisse malede også odalisker.

Edvard Grieg skrev en sang :Odalisken synger: Nu synker Solen i Asiens Dale (1870) efter et digt af Carl Alfred Bruun.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]