Oldenburger Graben

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Oldenburger Graben ved Grube

Oldenburger Graben i det nordlige Tyskland, er en tunneldal fra sidste istid i Kreis Østholsten i Schleswig-Holstein. Den har en vandstand under havets overflade

Beliggenhed[redigér | rediger kildetekst]

Oldenburger Graben ligger i Østholsten på halvøen Wagrien. Den går fra von Weißenhäuser Strand (i kommunen Wangels) gennem Oldenburg in Holstein til Dahme og dermed fra Hohwachter Bucht til den ydre del af Lübeck Bugt. Graven er beskyttet af en række naturschutzgebiete, som mod vest bliver afgrænset af jernbanen fra Oldenburg til Neustadt. Mod nord og nordøst afgrænser de højere beliggende landbrugsarealer under godset Schwelbek området. Mod sydøst er det vestenden af Schwienkuhler Bruches og mod syd og sydvest er det hovedsageligt kommunegrænsen mellem byen Oldenburg og kommunen Damlos der afgrænser de beskyttede områder.

Længde og bredde[redigér | rediger kildetekst]

Oldenburger Graben er omkring 22 km lang og mellem 2 og 20 meter bred. I Weißenhaus er den smallere end i Dahme. Gennem byen Oldenburg er den reguleret. Det samlede område er omkring 22.000 Hektar.

Dybde[redigér | rediger kildetekst]

Dybden ved Weißenhaus er 1,60 meter under havets overflade. Ved Dahme er den med 1,90 meter under havets overflade endnu dybere. Der er ved afvanding dannet en række koge, som har en gennemsnitlig dybde på 3,5 meter under havets overflade.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]