Parents Preference Test (PPT)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Ppt.
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Parents Preference Test (PPT) udkom i 2003 (Westh, 2003a; Westh, 2003b). Ganske kort udtrykt søger testen at beskrive forældres forestillinger om deres forældreskab, afdækket via forældrestilsdimensioner. Testen er billedbaseret og multiple choice-orienteret, således at forstå, at der er 24 items, som hver består af et stort "tema-billede", hvor testpersonen har mulighed for at konstatere, om dette handler om eksempelvis en skovtur eller en madlavningssituation, samt fire små "valg-billeder", hvoraf testpersonen skal vælge det billede, der bedst repræsenterer den adfærd, vedkommende ville udvise i en tilsvarende situation – og verbalt begrunde sit valg. Testpersonens valg danner grundlag for beregninger i forhold til PPTs fire dimensioner: Energi, Opmærksomhed, Indlevelse og Regulering.

"Energi" beskrives her som det kontinuum, hvor man i den ene ende er aktiv, i den anden afventende i forhold til barnet: er det far, der foreslår en gang fodbold (aktivt), eller venter han på sønnekes opfordring, som han så glad går med på (passivt – i positivt lys)?

"Opmærksomhed"s-kontinuet handler om dennes fokus: er man mest opmærksom på barnet eller på sig selv?

Den tredje dimension er "Indlevelse", som i PPT varierer mellem at være tanke- og følelsesorienteret;

og endelig kommer "Regulering", som søger at afdække, hvorvidt ens opdragelsestiltag primært baserer sig på fasttømrede regler eller på situationen.

Ud fra disse fire vinkler genereres en forældrestilsprofil, som så sammen med observationer, grundig analyse af de begrundede udsagn og andre tests danner grundlag for de videre samtaler med forældrene samt senere gerne også netværket om, hvordan hver enkelt forholder sig mest hensigtsmæssigt (Westh, 2004; Stewart-Ferrer, 2006b).

Teoretisk er de fire dimensioner baseret på Theodore Millons dimensionelle personlighedsmodel – dog er Pleasure-Pain-aksen erstattet af Regulerings-aksen, idet et kardinalpunkt i forældreskab netop er, at forældrene ikke navigerer ud fra en simpel vurdering af behag/ubehag, men ud fra en primær hensyntagen til barnets behov og lyst, afstemt i forhold til omgivelsernes behov og lyst (Stewart-Ferrer, 2006a).

Der er foregået en del aftestning for at sikre dels inter-respondent-reliabilitet, dels konstruktvaliditet (målt via log-lineær Rasch-analyse) (Westh, 2006). Testen og den efterfølgende forskning stammer fra en dansk psykologgruppe under ledelse af den erfarne familiepsykolog Finn Westh.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Westh, F. (2003a). Parents Preference Test – PPT. København: Westh Development & Psykologisk Forlag.
  • Westh, F. (2003b). Parents Preference Test – PPT. Håndbog. København: Westh Development & Psykologisk Forlag.
  • Westh, F. (2003c). Familiebilleder. I Psykolog Nyt, #11/2003, ss. 14-17.
  • Westh, F. (2004). At bygge et hus. I Psykolog Nyt, #10/2004, ss. 8-12.
  • Westh, F. (red.) (2006). I dialog med familien. København: Dansk Psykologisk Forlag.
  • Stewart-Ferrer, C.A. (2006a). PPTs placering i psykologisk teori. I Westh, F. (red.), I dialog med familien. Kbh.: Dansk Psykologisk Forlag.
  • Stewart-Ferrer, C.A. (2006b). Det tunge artilleri: Family Dynamics-metodens placering i det terapeutiske univers. I Westh, F. (red.), I dialog med familien. Kbh.: Dansk Psykologisk Forlag.
  • Stewart-Ferrer, C.A., & Lumholt, A.B. (2005). Et billede på familien. Psykolog Nyt, 10, 27. maj 2005, 59, årg., ss. 16-20.