Spring til indhold

Nationaloperaen i Paris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Pariseroperaens ballet)
Palais Garnier

Paris Nationalopera, Opera Garnier eller Pariseroperaen er den vigtigste operainstitution i Paris. Det officielle navn er Opéra national de Paris. Navnet har skiftet gennem tiderne: Ludvig XIV grundlagde i 1669 Académie d'Opéra som kort efter blev Académie royale de Musique («det kongelige musikakademi»), som var en del af Académie Royale («det kongelige akademi»). Institutionen holder til i Palais Garnier.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I slutningen af 1600-tallet var l'Opéra og Comédie-Française (for drama) det franske kongehofs officielle teater. Mens Comédie-Française blev subsidieret af kongen, måtte operaejerne delvis udleje deres kongelige privilegier for at dække omkostningerne. I slutningen af 1700-tallet blev Opéra-Comique oprettet som en borgelig modkultur mod hofoperaen. I 1800-tallet vendte adelen sig fra operaen, og som et modstykke til den stadig mere populære Opéra-Comique, blev Grand opéra udviklet som et lille borgerligt støttepunkt for operaen. Den selvstændige kunstform ballet udviklede sig fra de danseindslag, som var så vigtige i den franske opera. L'Opéra består frem til i dag som en «national» institution.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel er mærket geografiske koordinater mangler og der er defineret et hovedkvarter
Pt. kan skabelonen, som sættes denne besked, ikke håndtere geografiske koordinater på et hovedkvarter. Men der arbejdes på sagen. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.