Drama

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dramamasker.
Relief af Menander med de masker, skuespillerne bar på antikkens scenen.

Drama (af græsk drama = handling, af verbet dran = handle, gøre[1]) er en kunstart, der på et teater eller en skærm fortæller en historie med kunstnerens (sangeren, danseren eller skuespilleren) handling, bevægelse, mimik, kropssprog og lyd.

Ordet dækker den dramatiske kunst, der udspiller sig mellem kunstnernes modsatrettede hensigter og handlinger, som i den græske tragedie og komedie.

Drama kan også betyde:

Historie[redigér | redigér wikikode]

Det græske drama voksede frem indenfor rammen af Dionysos-kulten i 530'erne f.Kr. I kulten fandtes allerede jambedigtningen, korsang, musik med aulos (en forløber for obo), en fortælling og brugen af masker, for Dionysos var maskeguden. Vekselsang mellem korgrupper ledet til den talte dialog, der var det nye ved dramaet som genre. I de ældste skuespil var der kun én skuespiller, der fremførte talen. Ifølge Aristoteles' notat i Poetikken var skuespilleren oprindeligt sangkorets forsanger, koryphaios (koryfæ). Det ældste bevarede drama er Perserne af Aischylos, opført i 472 f.Kr.[2]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=drama
  2. ^ Professor Lennart Breitholtz: Epoker og diktere (s. 31), Gyldendal Norsk Forlag, Oslo 1979, ISBN 82-05-11663-6

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kunst og kulturSpire
Denne artikel om kunst eller kultur er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.