Patientforsikringsloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Patientforsikringsloven, formelt: Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, er en dansk lov, der trådte i kraft 1. juli 1992.

Hensigten med loven var at sikre patienternes muligheder for at få tilkendt erstatning for skader som følge af behandling på Danmarks sygehuse. Hidtil havde man kun været berettiget til erstatning, hvis man kunne bevise, at der var begået fejl af lægen. I 1970'erne og 1980'erne havde flere retssager vist, at det kunne være endog meget svært. Samtidig blev det opfattet som problematisk, at sagen skulle føres via domstolene. Med loven etablerede man Patientforsikringen, der finansieres af amterne, siden 2007 regionerne, og som er obligatorisk. Erstatningens størrelse udmåles efter erstatningsansvarsloven. Patientskadeankenævnet fungerer som klageinstans for Patientforsikringens afgørelser.

Loven er senere udvidet, således at også privathospitaler og privatpraktiserende sundhedspersoner er omfattet. Dermed omfatter loven i dag hele sundhedssystemet. Den gældende lov trådte i kraft i januar 2009.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]