Petrus Christus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Petrus Christus

Personlig information
Født 1410, 1425, 1415 Rediger på Wikidata
Baarle, Belgien/Holland Rediger på Wikidata
Død 1475, 2. september 1475 Rediger på Wikidata
Brugge, Belgien Rediger på Wikidata
Nationalitet Nederlandene Nederlandsk
Familie Petrus Christus II (barnesøn) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler, illuminator Rediger på Wikidata
Fagområde Nederlandsk maleri Rediger på Wikidata
Arbejdssted Brugge Rediger på Wikidata
Kendte værker En guldsmed i hans butik, muligvis Sankt Eligius, Portræt af en ung pige, Isabella af Portugal med Sankt Elisabeth Rediger på Wikidata
Bevægelse Tidligt nederlandsk maleri Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Petrus Christus (født 1410/1420 i Baarle nær Breda, død 1475/1476 i Brugge) var en tidlig nederlandsk maler som arbejdede i Brugge fra 1444.

Petrus Christus var elev af Jan van Eyck, og alle hans malerier er en eller anden gang blevet forvekslet med van Eyck egne. Ved van Eycks død i 1441 overtog han mesterens værksted. Christus malerier viser tydelige påvirkninger fra blandt andet Dirk Bouts, Robert Campin og Rogier van der Weyden.

Det er fortsat ikke fastslået, at Christus besøgte Italien og på den måde var den, som overførte stilen og de tekniske fremskridt hos de førende nordeuropæiske malere som Antonello da Messina og andre italienske malere.

Portræt af en ung pige regnes som et af mesterværkerne i nederlandsk maleri. Billedet markerer en ny udviklingsfase i det nederlandske portrætmaleri. Den viser ikke længer den unge kvinde foran en ubestemt baggrund, men i et konkret defineret rum af vægpanelerne. Den ukendte kvinde udstråler adelig elegance, og billedet har en både fascinerende og uopnåelig virkning. De udsøgte klæder giver måske et vink om, at den unge dame kommer fra Frankrig.

Petrus Christus - "Portræt af en ung pige" (ca. 1470). Gemäldegalerie, Berlin.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]