Pierre Rode

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Pierre Rode.

Jacques Pierre Joseph Rode (26. februar 1774 i Bordeaux25. november 1830 ved Damazan) var en fransk violinist.

Rode, der var elev af Viotti, blev 1790 ansat som violinist ved Théâtre Feydeau, senere soloviolinist ved den store opera, og blev ved konservatoriets oprettelse 1794 ansat som lærer ved dette. Samtidig foretog han store koncertrejser til Holland, Tyskland og Spanien.

Årene 1803-08 var Rode ansat som soloviolinist hos Alexander I i Sankt Petersborg. Han vendte derefter tilbage til Paris, men fandt ikke samme begejstrede modtagelse som tidligere.

I 1811 rejste Rode til Tyskland; i Wien traf han Beethoven, der skrev sin sonate i G-dur for ham. I 1814 giftede han sig i Berlin og trak sig derefter tilbage til sin fødeby.

Ikke alene som violinist, men også som lærer og som komponist har Rode haft betydning; enkelte af hans kompositioner findes endnu på violinspillernes repertoire. Han har skrevet 13 violinkoncerter, 4 strygekvartetter, 24 capricer, endvidere duetter, etuder, variationer og så videre.

Kilder[redigér | redigér wikikode]