Pors

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Pors ?
Hunlig plante af Mose-Pors.
Hunlig plante af Mose-Pors.
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Fagales (Bøge-ordenen)
Familie: Myricaceae (Pors-familien)
Slægt: Myrica

Pors (Myrica) er en slægt af lave, løvfældende buske. Det er tvebo, raklebærende planter, som i de fleste tilfælde har de hanlige og de hunlige blomster fordelt på hver sit individ. Der bliver altså tale om rent hanlige og rent hunlige planter, hvad der er ret ualmindeligt i planteverdenen, men også kendt fra bl.a. Cannabis.

Slægten har samliv med arter af "strålesvampe", (aktinobakterier), som gør det muligt for Pors at udnytte luftens kvælstof. Det gør dem konkurrencedygtige på meget udpinte og sure jordtyper, som de da også er nøje knyttet til. Slægten er desuden kendetegnet ved, at planterne indeholder kirtler, der afgiver klæbrige, duftende stoffer. Det har gjort Pors populær som smagsgiver i øl og snaps.

Porse er blevet brugt til at krydre øl og mjød i over 1000 år. Nu om dage forbinder de fleste øl med smagen af humle. Men det er fordi det er det man bruger sydpå hvor humlen trives bedre end i Danmark.

I USA har arter af denne slægt rollen som mellemværter for en alvorlig rustsygdom (Cronartium comptoniae) på femnålede Fyr.

Der kendes kun én art af slægten, nemlig nedenstående[1]

Arter

Note
  1. ^ Ifølge Germplasm Resources Information Network (GRIN) skal alle øvrige arter i slægten henvises til slægten Vokspors, regnet fra den 14. december 2006. Se GRIN: Myrica (Engelsk)