Portal:Cykling/Månedens artikel/Juni 2022

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mont-Ventoux i 2014
Mont-Ventoux i 2014

Mont Ventoux (1.912 meter) er et bjerg i Provence, Frankrig, 20 km nordøst for Carpentras, Vaucluse. Bjerget ligger i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur. Det gamle navn, Ventour, er dannet ud fra en ligurisk, sproglig rod: went, der betød "bjerg". Ordet er siden (fejlagtigt) blevet omtolket som en afledning af fransk venteux (= "vindblæst"). Der er dog så meget om snakken, at mistralen ofte blæser hen over bjerget med hastigheder på over 100 km/t (28 m/s) – ofte op til 300 km/t (83 m/s).

Bjerget kaldes "Det skaldede Bjerg" på grund af kalkstensørkenen, som dækker de sidste 6 km til toppen. Desuden bærer det tilnavnet "Provences kæmpe". Mont Ventoux danner den yderste, sydvestlige forpost for Vestalperne. Det betyder bl.a., at bjerget ligger 40 km vest for det nærmeste høje bjerg (Signal de Lure).

Mont Ventoux benyttes jævnligt som enten etapemål eller indlagt bjerg i cykelløbene Tour de France, Critérium du Dauphiné, Paris-Nice, Tour de La Provence og Mont Ventoux Dénivelé Challenge. (Læs mere..)