Portal:Cykling/Rytterportræt/ 34, 2011

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Edvald Boasson Hagen (født 17. maj 1987 i Lillehammer) er en norsk cykelrytter. Han cykler for det britiske hold Team Sky og har gjort sig bemærket med en række topplaceringer. Boasson Hagen har en specialitet som temporytter og sprinter. Han er også en god brostensrytter, samt han er kendt for sine kvaliteter som udbrudsrytter.

Amatørkarrieren[rediger kildetekst]

I 2005 vandt han den afsluttende etape i Fredsløbet. Han cyklede for norske Team Maxbo Bianchi i 2006 og 2007. Han vandt otte løb i 2006, deriblandt tre etaper i Tour de l'Avenir (ungdommens Tour de France) i Frankrig. Han deltog som den yngste rytter ved VM i enkeltstart (U23) i Salzburg 2006, hvor han cyklede ind til en god 5. plads. I landevejsløbet ved samme VM blev han nummer 9.

I 2007 vandt han hele 15 løb, både etape- og samlede sejre, og blev blandt andet norsk mester i enkeltstart. Han skrev samme år kontrakt med (daværende) T-Mobile.

Professionel debut[rediger kildetekst]

Sæsonen 2008 indledede han med at blive nummer fem på prologen i Tour of California, før han i marts slog til med sin første professionelle sejr på enkeltstarten (8,3 km) i Critérium International. Hans første ProTour-sejr kom 26. august 2008 på 6. etape i Eneco Tour. Nogen uger senere vandt han tre etaper i Tour of Britain.


Læs hele artiklen