Portal:Sport/Månedens artikel/januar 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Petanque er et boldspil, hvor det gælder om at kaste sin bold så tæt som muligt på en målkuglen. Det spilles normalt på en hård sand- eller grusbane og er i familie med boccia. Det spilles både som et underholdningsspil og som en decideret sport.

En petanquerunde spilles af to hold bestående af tre spillere med hver to kugler. Spillet åbnes ved, at det ene hold kaster målkuglen (kaldet "grisen") ud i en afstand af mellem 6 og 10 meter fra startstedet. Herefter kaster en spiller fra samme hold sin kugle så nær grisen som muligt, og de to hold kaster på skift, indtil alle 12 kugler er kastet. Derefter identificerer man den af af hvert holds kugler, der ligger tættest ved grisen. Det hold, der ligger tættest ved, får et point for hver kugle, det har tættere på grisen end den nærmeste kugle fra det andet hold. En kamp består af et variabelt antal runder, idet man spiller, til et af holdene har nået 13 point.

Når spillet dyrkes som sport, foregår det typisk over en weekend. I Danmark kan der i større turneringer være omkring 150 hold med, mens der i spillets moderland, Frankrig, kan deltage flere tusinde hold. Det kræver derfor god fysisk form samt koncentrationsevne. Spillet er i Danmark organiseret dels i Dansk Petanque Forbund, der er optaget i Danmarks Idrætsforbund, dels i DGI.

Læs hele artiklen