Præriefodblad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Prærie-Fodblad)
Gå til: navigation, søg
  Prærie-Fodblad ?
Prærie-Fodblad (Podophyllum peltatum) Foto: Heiditoronto
Prærie-Fodblad (Podophyllum peltatum)
Foto: Heiditoronto
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Ranunculales (Ranunkel-ordenen)
Familie: Berberidaceae (Berberis-familien)
Slægt: Podophyllum (Fodblad)
Art: P. peltatum
Videnskabeligt artsnavn
Podophyllum peltatum
L.

Prærie-Fodblad (Podophyllum peltatum) er en flerårig, urteagtig plante med usædvanligt store blade, hvide blomster og tomatstore, røde bær. Planten bliver dyrket som prydplante i haver og parker. Det danske navn er misvisende, da planten er knyttet til løvskove og ikke præriens plantesamfund.

Kendetegn[redigér | redigér wikikode]

Prærie-Fodblad er en flerårig, urteagtig plante med oprette blade. På blomstrende eksemplarer er de 2-3 blade håndfligede med 5-9 dybt indskårne lapper. På ikke-blomstrende planter findes der kun ét, skjoldformet, rundt blad. Oversiden er græsgrøn og mere eller mindre rynket, mens undersiden er lysegrøn. Blomstringen foregår i maj, hvor man finder den enlige blomst på sin egen stængel, delvist skjult under bladene. Blomsten er regelmæssig med 5-9, hvide kronblade. Frugten er et gulgrønt (eller på dyrkede sorter: orangerød) og hult bær.

Rodsystemet består af vandrette jordstængler og grove trævlerødder. Alle dele af planten anses for giftige, undtagen de modne bær.

Bladenes overside når op i 0,60 m højde, mens plantens diameter er ca. 0,40 m. Heri er ikke medregnet eventuelle skud fra jordstænglerne.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Prærie-Fodblad er udbredt fra det østlige Canada over det østlige og centrale USA til Texas. Arten er knyttet til de blandede løv- og nåleskove, hvor den kan optræde tæppedannende i lysninger, langs vandløb og i skovbryn. Den foretrækker et halvskygget til skygget voksested med en vedvarende fugtig, men veldrænet jord, der har et højt indhold af humus og næringsstoffer. På flodsletten langs Mississippi, nær byen Lafayette i det sydvestlige Louisiana, USA, finder man blandede løvskove. Her vokser arten sammen med bl.a. Almindelig Sumpcypres, Almindelig Tretorn, Amerikansk Platan, Busk-Palmetto, Carya aquatica (en art af Hickory), Grøn Snabelkalla, Gul Bjørnefod, Hvid Ageratina, Hvid-Elm, Ilex decidua (en art af Kristtorn), Iris brevicaulis, Kruset Skovranke, Mississipi-Nældetræ, Rubus aboriginum (en art af Brombær), Rød-Ask, Tradescantia (flere arter), Viola langloisii (en art af Viol) og Virginsk Ambratræ[1]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Prærie-Fodblad.
Blad.
Blomst.
Frugter.
Biotop.

Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Acadiana Park Nature Station: Flora of Acadiana Park – kortfattet beskrivelse af naturområdet (Engelsk)


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: