Product Life Cycle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se PLC.

Product Life Cycle (Produkt liv cyklus), ofte forkortet PLC, er en teoriske afsætning/management analysemodel, som beskriver og afklarer produktets livsforløb. Produktet skal forstås som et samlet begreb for behov, produktgruppe og mærker.

Den model skal give virksomhederne mulighed for at tilrettelægge en længerevarende strategi, der overvejer hvilken fase, som produktet er i, eller kommer i, eksempelvis at parametermixet og markedføringmål passer med produktets fase. Det giver også mulighed for at forudse eller forstå en eventuel nedgang(fase), således at der kan træffes beslutning om, hvilke tiltag, der skal til for at undgå sådan situation; eksempelvis ved at lancere et nyt produkt eller rebrand.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Den første formelle anvendelse af PLC indenfor økonomi var af Raymond B. Prescott i hans bogen med titlen, Law of growth in forecasting demand fra 1922, der introduceret PLC som en værktøj til at analyse efterspørgsel på produktion niveau.

I 1950 introduceret Joel Dean PLC koncept i administration (management) litteratur med formål at etablere et værktøj til at prissæt en vare.

Basic koncept er siden blevet udviklet af eksempelvis Theodore Levitt (1965)[1], Frank M. Bass (1969) og George S. Day (1981)[2]

mange anser dog Everett Roger som skaberne "fase model" med hans bog i 1962 Diffusion of Innovations. hvor i han syntetiseret forskning fra over 508 diffusion undersøgelser. hvor han udvikler Doi model, der har nogle af de samme grundtræk som PLC modellen.

Faser[redigér | redigér wikikode]

PLC-modellen beskriver 4 faser som alle produkter uanset levetid gå igennem, men nogle modellerne vise dog en mætnings-fase mellem modning og nedgangs fasen.
forskudte PLC forløb: produkt kan på samme tidspunkt på forskellige markederne og lande befinde sig i forskellige faser

Introduktion's fasen[redigér | redigér wikikode]

produktet er nyt, ikke særlig mange fra målgruppe som kender produkt og derfor er kunderne præget af en pionerånd og derfor er salget lavt. Mulig årsager til at forbrugerne holder sig tilbage :

  • Oplevet risiko ved at noget ukendt
  • Høj Pris

Det kan derfor være en fordel at minimere disse to faktorer ved eksempelvis at nedsætte prisen

Vækst's fasen[redigér | redigér wikikode]

nye kundegruppe kommer til og salget stiger stærkere end i introduktion' facen, det øgede produktionsvolumen reducere produktionomkostningerne, der igen medfører lavere salgpriser og øger salget, samtidig øges reklamer-indsatsen, der trækker flere nye kunder, indtjeningen stiger kraftigt og vækst når sit max. og nye konkurrenter bliver tiltrække af det stor vækst og indtjeningen

Modning's fasen[redigér | redigér wikikode]

Produktet mister nyhed's værdi og salgskurven begynder at flade og langt færre nye kunder, samtidig mister nogle kunderne fra introduktionsfasen interessen for at fortsætte med at købe produktet, der konkurreres hårdt på prisen. desuden dukker der nye "teknologisk gennembrud" op og innovatorerne trækker væk, dette begynder at stagnere salget og til sidst falde.

Nedgang's fasen[redigér | redigér wikikode]

mange kunder har fundet et nyt produkt og købe det i stedet. Det faldende salg og den hård priskonkurrence medfører at nogle udbydere trække sig ud af markedet, nu hvor indtjeningen er småt bliver negativ. [3]

Kritik[redigér | redigér wikikode]

PLC modellen er blevet kritiseret for ikke at gælde for alle produkters livsforløb, da nogle produktet allerede kende af forbrugerne og derfor er der ikke brug for introduktion eller at måske en modepræget produkt hvor salget stiger voldsom og falde hurtigt igen, derved er der ingen modning fase som beskriver i PLC.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]