Programmable logic controller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se PLC.
PLC værksted.

En Programmable Logic Controller (programmerbar logisk styring eller programmerbar logikkontroller), eller PLC er en lille computer brugt til automation af produktionsmaskiner i industrien. Hvor ældre automatiserede systemer brugte flere hundrede eller tusinde relæer og cam styringer, kan en enkel PLC programmeres til at gøre det samme.

Historie[redigér | redigér wikikode]

På grund af de stigende krav til fleksibilitet i den amerikanske bilindustri sidst i 1960'erne, opstod der et behov for et nyt styresystem til produktionsmaskinerne, der kunne erstatte det eksisterende fastfortråede relæ- og logikstyring.

Processen med at opdatere faciliteterne til de årlige modelskift var blevet meget tidskrævende og dyre og relæsystemerne skulle fortrådes fra bunden af erfarne elektrikere.

General Motors Hydramatic (den del af General Motors der står for automatgear) udarbejdede derfor nogle specifikationer i 1968, som det ønskede styresystem skulle kunne opfylde:

  • Programmerbar styring af hensyn til fleksibiliteten for hurtig omstilling af produktionsudstyret.
  • Styringen skal kunne fungere uden problemer i et industrimiljø, dvs. kravene til temperatur, støv og snavs, forsyningsspændinger, elektrisk støj m.m. skal være minimale.
  • Ind- og udgangsspændingerne skal være digitale, og spændingerne skal ligge inden for det typiske industriområde, dvs. fra 24V DC til 230V AC. Derudover bør styringen kunne behandle analoge ind- og udgangssignaler, samt være modulopbygget så, en udvidelse eller udskiftning kan foregå hurtigt og simpelt.
  • Programmeringen af styringen skal være simpel, hurtig at ændre og generelt brugervenlig således, at der kun kræves et kort omskolingsforløb af vedligeholdelsespersonalet.

Det vindende forslag kom fra Bedford Associates fra Bedford i Massachusetts, resultatet var den første PLC og blev kaldt 084, da det var Bedford Associates 84’ende projekt. Bedford Associates startede et nyt firma dedikeret til at udvikle, fremstille, sælge og servicere det nye produkt. Firmaet blev kaldt Modicon, som står for MODular DIgital CONtroller.

Allen Bradley har indregistreret navnet ”Programmable Logic Controller” PLC, men har aldrig håndhævet eneretten til den benævnelse og den bruges derfor om alle producenters PLC’er.

Opbygning[redigér | redigér wikikode]

PLC'er kan være meget forskellige i deres fysiske udformning og størrelse.

  • Micro PLC'er kan have en størrelse ned til en stak spillekort og består af et enkelt modul, hvor det hele er indbygget. De har ofte et fast antal indgange og udgange, der ikke kan udvides.
  • "Shoebox" PLC'er kompakte alt-i-en PLC'er på størrelse med en skotøjsæske, de har begrænsede udvidelsesmuligheder, men den kompakte størrelse og lave pris gør den velegnede til mindre opgaver.
  • Mini PLC'er består ofte af moduler med stik i begge ender, så de enkelte moduler kan sættes sammen i en lang række.
  • Rack PLC'er kan være på størrelse med en ølkasse, og består af en fast kasse, hvor de enkelte kort stikkes ind som indstikskort. De er ofte de dyreste, men samtidig meget fleksible og nemme at vedligeholde.
  • Software PLC'er er et program der kører på en PC, der skal være udstyret med interface kort. Software PLC'en har muligheder, f.eks. netværk, som en normal PLC ikke har. Der kan dog i dag fås netværksudstyr til mini og rack PLC'er så software PLC'er bruges sjældent.

Strømforsyning[redigér | redigér wikikode]

PLC'ens strømforsyning kan være sammenbygget med CPU'en eller være et selvstændig modul. Strømforsyningen leverer strøm til CPU'en og er ofte forsynet med 120Vac, 230Vac, 24Vac eller 24Vdc.

Programmeringsværktøj[redigér | redigér wikikode]

Til Programmering af PLCen kan der bruges f.eks. Windldr. Dette program kan downloades som trialversion, eller det kan købes af respektive udbyder. Trialversionen giver kun brugeren en kort indsigt i windldr og ladder-programmering, og kan ikke uploades til en plc. De forskellige producenter af PLC udstyr har typisk deres eget programmeringsoftware, som er udviklet specielt til netop deres produkt.

Se også[redigér | redigér wikikode]

  • På Wikibooks er der en bog om PLC'er under udvikling PLC bogen

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: